januari 6

0 comments

Wat Te Doen Tegen Stress? 8 Tips Om Snel Te Ontspannen

Wat te doen tegen stress? Het is een vraag die heel vaak wordt gesteld.

Dat is niet zo vreemd want stress is de epidemie van deze tijd.

In dit artikel ontdek je wat zelf kunt doen tegen stress om snel te ontspannen en innerlijke rust te krijgen.

Doel van dit artikel: in dit artikel leer je wat te doen tegen stress. Je komt te weten hoelang het duurt voordat stress uit je lichaam is en hoe je ervoor zorgt dat stress sneller van je afglijdt.

Wat te doen tegen stress?

Stress is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Wat we ook doen en waar we ook zijn stress lijkt ons constant te achtervolgen. Het is een sluipende moordenaar die op termijn je mentale en fysieke gezondheid behoorlijk kan schaden.

Om van een drukke werkdag te bekomen nemen veel mensen hun toevlucht in lekker onderuit op de bank t.v. te kijken – al dan niet met een glaasje wijn.

Dit kan je inderdaad een instant gevoel van ontspanning geven. Je ontsnapt er even mee aan de hectiek van het leven.

Jammer genoeg is dit slechts een tijdelijke oplossing. Dit soort rust helpt niet als de stresshormonen door je lichaam blijven gieren.

En dat is nu precies wat er bij chronische stress gebeurt: stresshormonen blijven lange tijd aanwezig in je lichaam.

Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?

Tijdens stressvolle situaties wordt de fight-or-flight respons van het lichaam geactiveerd. Stresshormonen komen vrij en zorgen voor allerlei symptomen. Deze zijn onder meer hartkloppingen, een snellere ademhaling, je spieren die zich opspannen en overmatig zweten.

Hiermee wil je lichaam zich beschermen tegen gevaar. Het zijn stresshormonen zoals cortisol en adrenaline die deze symptomen veroorzaken.

In acute gevaarlijke situaties – iemand schreeuwt ‘Brand!’ in de supermarkt – duurt het enkele uren voordat deze stresshormonen uit je lichaam verdwijnen. Als het om een vals alarm ging of als je tijdig de supermarkt kon verlaten neemt je stressniveau af.

Onder invloed van chronische stress echter blijven deze stresshormonen constant aanwezig in je lichaam. Je lichaam ‘denkt’ dat het constant in gevaar is en het gehalte aan stresshormonen blijft hoog.

In dit geval kan het weken of zelfs maanden duren voor de stress uit je lichaam verdwijnt. Blijf je in een constante stressmodus dan kan het zelfs gebeuren dat deze stresshormonen helemaal niet meer afnemen. Dit kan allerlei klachten met zich meebrengen, gaande van psychologische klachten tot lichamelijke klachten.

Hoe word je rustig als je stress hebt?

Als je stress hebt word je rustig als het niveau aan stresshormonen afneemt.

Een hoog gehalte aan stresshormonen kun je voorkomen door rustiger en minder stressvol in het leven te staan. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je denken.

En inderdaad: het grote probleem is dat dit niet van vandaag op morgen gebeurt. Daarom graag enkele instant tips om de cortisolwaarden in je lichaam naar beneden te krijgen.

·        Bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen bij het verminderen van de cortisolwaarden in je lichaam.

·        Beperk de inname van cafeïnehoudende dranken.

·        Probeer kauwgum. Onderzoek bij 101 volwassenen heeft uitgewezen dat kauwgum stress, vermoeidheid, angsten en depressies tegengaat en dat mensen een positievere ingesteldheid hebben als ze kauwen.

·        Houd een stressbal bij de hand.

·        Ga even naar buiten om te wandelen of te sporten.

·        Neem een ontspannend warm bad. In reactie op het kalmerende warme water maakt je huid endorfine (het gelukshormoon) vrij waardoor je rustiger wordt.

Wil je echter voorgoed van stress verlost geraken dan is het belangrijk om op een dieper niveau te ontspannen.

Hoe kun je ontstressen? 6 tips

Volgens cijfers van de ‘American Psychological Association’ ervaart maar liefst 75% van de volwassenen een matig tot hoog stressniveau. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is stress een wereldwijde epidemie.

Niet elke vorm van stress is schadelijk. Maar constante hoge cortisolwaarden in je lichaam kunnen wel leiden tot heel wat lichamelijke klachten en kunnen zelfs chronische ziektes zoals bijvoorbeeld spierreuma of bijnieruitputting veroorzaken.

Als je je innerlijke rust of gezondheid moet opgeven om bepaalde doelen te bereiken in het leven dan zijn deze veel te duur. Je kunt altijd meer werken, meer doen en meer bereiken. De vraag is echter of dit leidt tot een gelukkiger of net een stressvoller leven.

Daarom graag enkele tips om minder stressvol door het leven te gaan.

Tip #1: zorg voor een ontspanningsroutine

De eerste tip geef ik je graag onder de vorm van een routine. Deze kan je helpen om meer vreugde en minder stress te ervaren in je dagelijkse leven.

Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je voor deze routine uittrekt. Aangeraden wordt 20 minuten maar ook 10 minuten kunnen je al helpen om te ontstressen.

Tip #2: creëer een ontspannen sfeer

Om volledig te ontstressen is het belangrijk de juiste sfeer te creëren en ervoor te zorgen dat niets je kan afleiden.

Zoek een rustige ruimte op en zet vooral je telefoon op stil! Het is de bedoeling dat je deze minuten alleen maar voor jezelf gebruikt.

Zet je favoriete rustige muziek op maar als je liever stilte om je heen hebt is dit ook prima.

Kaarsen en essentiële oliën zoals lavendel-, rozen- of citroenolie staan bekend om hun ontspannende werking.

Overhaast het creëren van een ontspannen sfeer niet. Geniet van elke beweging die je maakt en omarm het feit dat je dit voor jezelf doet.

Tip #3: laat je leiden door je ademhaling

Ga comfortabel zitten en haal een paar keer rustig adem om te kalmeren en contact te maken met je lichaam en je geest.

Onder invloed van stresshormonen kun je verkeerd gaan ademen waardoor de stress die je ervaart nog sterker wordt.

Hyperventilatie, benauwdheid, hartkloppingen, heel vaak ligt een verkeerde ademhaling aan de basis van deze symptomen.

Buikademhaling is de meest natuurlijke manier van ademhalen. Maar stress zorgt er vaak voor dat je vanuit je borst gaat ademhalen.

De 4-7-8 ademhalingstechniek van Andrew Weil kan je helpen om correct adem te halen.

·        Ga rechtop zitten en probeer alleen met je buik adem te halen.

·        Adem gedurende 4 tellen in door je neus.

·        Hou je adem gedurende 7 tellen in.

·        Adem daarna gedurende 8 tellen uit. Doe dit met je lippen iets van elkaar en maak hierbij een ruisend geluid.

Stretch je lichaam

Terwijl je je laat leiden door je ademhaling probeer dan je lichaam zachtjes te stretchen.

Stretchen verbetert je houding – vooral als je een hele dag voor een computerscherm doorbrengt – en zorgt ervoor dat je energieniveau stijgt.

Door heel bewust te stretchen besef je hoeveel spanning je in je lichaam hebt opgebouwd zodat je deze rustig kunt loslaten.

Tip #4: Houd een dagboek bij

Vaak wordt stress veroorzaakt door belangrijke veranderingen in je leven of door de angst om niet om te kunnen gaan met een gezin, een relatie, een baan of financiële verplichtingen.

Toch weten ook heel veel mensen niet wat de werkelijke reden van hun stressgevoelens zijn.

Daarom is het bijhouden van een dagboek en het identificeren van je stressoren een doeltreffende manier om meer over jezelf te weten te komen.

Door je gedachten op te schrijven, laat je ze los in plaats van jezelf ermee te belasten. Bovendien is schrijven een goede manier om zelfbewuster en zelfverzekerder in het leven te staan.

Dit is jouw persoonlijke dagboek. Ik zal je dan ook geen richtlijnen geven hoe je het schrijven van een dagboek moet aanpakken. Schrijf gewoon op wat in je opkomt zonder jezelf te censureren.

Tip #5: Beoefen dankbaarheid

Ondanks je stressvolle bestaan zijn er vast dingen waar je heel dankbaar voor bent. Sta heel bewust stil bij deze dingen.

Te vaak nemen we de meest waardevolle dingen voor lief: ons huis, gezondheid, voedsel, familie, onderwijs, veiligheid,…

Door dankbaar te zijn voor al het moois in je leven ben je heel bewust aanwezig in het heden in plaats van je zorgen te maken over de toekomst.

Dankbaarheid is een van de krachtigste manieren om je levensenergie een oppepper te geven. Als je heel bewust dankbaarheid beoefent is er namelijk geen ruimte om je boos, angstig of gefrustreerd te voelen.

Zelfs in de meest stressvolle tijden kun je ervoor kiezen om je te richten op de dingen die je gelukkig maken.

Tip #6: Put kracht uit positieve affirmaties

Onderzoek bewijst dat zelfbevestiging angst en stress kan verminderen. Positieve zelfpraat is een krachtig middel om je te verbinden met jezelf en je te richten op al het positieve dat in jezelf aanwezig is.

Hier zijn een paar voorbeelden:

·        Wat ik nu voel is maar tijdelijk en mijn negatieve gevoelens zullen verdwijnen.

·        Mijn geest en mijn lichaam zijn in harmonie.

·        Ik voel me veilig in mijn relaties met anderen.

·        Van nature uit ben ik gevuld met energie die ik op de meest doeltreffende manier gebruik.

·        Als mijn lichaam en geest meer ontspannen zijn, kan ik beter problemen oplossen.

·        Ik ben dankbaar voor de uitdagingen die ik in mijn leven heb overleefd.

·        Ik kan mezelf met standvastige emoties omringen ook al heb ik het moeilijk.

·        Niet alle onaangename emoties hoef ik te beoordelen, het zijn louter menselijke ervaringen.

Uiteraard kun je ook zelf positieve affirmaties bedenken die op jouw specifieke situatie van toepassing zijn.

Deze affirmaties alleen maar herhalen is niet voldoende. Overtuig jezelf van de waarheid ervan alsof ze al de realiteit zijn.

Tip #7: Concentreer je op het groter geheel

“Wat als …” is een uitspraak of gedachte die je onnodige stress bezorgt.

Je stelt doelstellingen voorop in het leven. Je hebt een visie over hoe je wilt dat je leven er over x-aantal jaren uit zal zien.

Op sommige momenten ben je ervan overtuigd dat je deze doelstellingen zult bereiken op andere momenten voel je je onzeker omwille van “Wat als ….”.

Vaak zijn we gestrest omdat we te veel belang hechten aan dingen die er niet toe doen. We vergeten de essentiële dingen en maken ons in plaats daarvan onnodige zorgen.

Door jezelf te herinneren aan het groter geheel dat je in de toekomst wilt creëren richt je je op het positieve.

Als er problemen op je pad komen zul je deze op het moment dat ze zich voordoen ongetwijfeld overwinnen. Slaag je erin jezelf hiervan te overtuigen dan besteed je minder tijd aan je zorgen maken zodat je minder stress ervaart.

Tip #8: Het Stressvrij Geheim

Deze laatste tip heb ik heel bewust als laatste bewaard. Deze zal je niet alleen helpen om te ontspannen maar biedt je ook een oplossing op lange termijn om minder stressvol in het leven te staan.

Ik nodig je graag uit om de ‘Stress Test’ te maken. Aan de hand van deze test kom je te weten hoeveel impact stress op je leven heeft.

Na het maken van deze ‘Stress Test’ stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis toe.

Je krijgt inzicht in waarom je zo’n stressvol bestaan leidt en waar het precies fout loopt met je stressmanagement technieken.

Met behulp van het ‘Stressvrij Geheim’ zul je erin slagen om de vicieuze stresscirkel te doorbreken waardoor je weer gelukkiger én gezonder in het leven gaat staan.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>