april 11

0 comments

Vaak Plassen Door Stress? Test ’t Met Deze 8 Symptomen

Moet je vaak en opeens veel plassen?

Vaak plassen kan verschillende oorzaken hebben. Stress is er één van.

Maar hoe weet je zeker dat het door stress komt en het niet om iets anders gaat? Er zijn meerdere symptomen om vaak plassen door stress te herkennen.

In dit artikel geef ik je een overzicht van 8 veelvoorkomende symptomen van vaak plassen door stress. Zo kun je zelf nagaan of je vaak moet plassen door stress.

Doel van dit artikel: Je komt te weten hoe stress een invloed heeft op het feit dat je vaker moet plassen. Je maakt kennis met de symptomen die vaker plassen door stress met zich meebrengt en je krijgt enkele nuttige oplossingen aangereikt.


Kan je veel plassen door stress?

Als je op dit moment te maken hebt met veel plassen door stress is dat erg vervelend. Misschien lijdt je sociale leven hieronder. Misschien beperkt vaak plassen door stress je in je vrijheid. Misschien ervaar je hierdoor net nog meer stress.

Stress, angst en depressie kunnen daadwerkelijk bijdragen aan vaker moeten plassen.

Onderzoek in Noorwegen wees uit dat mensen met angst- en stresssymptomen anderhalf tot twee keer meer kans hebben om vaker te moeten plassen dan normaal.


Moet je als man vaak plassen door stress?

Hoewel zowel mannen als vrouwen last kunnen hebben van veel plassen door stress valt dit bij mannen meer op.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat vrouwen van nature uit meer en vaker plassen dan mannen. Hier bestaat een heel logische oorzaak voor: vrouwen hebben namelijk over het algemeen een kleinere blaas dan mannen.

Vaak plassen als man zal dus sneller een onderliggende oorzaak hebben en deze kan chronische stress zijn.

Veel moeten plassen door stress kan zich op verschillende manieren manifesteren:

  1. 1
    Je hebt het gevoel dat je vaker moet plassen dan normaal.
  2. 2
    Het lijkt alsof je blaas geleegd moet worden, ook al heb je net geplast.
  3. 3
    Je moet meerdere keren per uur gaan plassen.
  4. 4
    Je moet vaak plassen ook al heb je niet meer gedronken dan normaal.
  5. 5
    Als je op de wc zit geeft dit weinig resultaat maar toch voel je aandrang.
  6. 6
    Je voelt vaak de behoefte om naar de wc te gaan.
  7. 7
    Je moet ’s nachts opstaan om te plassen.
  8. 8
    Bij het ontwaken moet je meteen plassen.
Het is normaal om 6-7 keer per dag te plassen. Het kan soms ook 4-10 keer zijn. Minder of meer is niet normaal.

Wat is een stress blaas?

Belangrijk om weten is dat een stressblaas iets helemaal anders is dan incontinentie die optreedt na een intense activiteit zoals lachen, hoesten, niezen, iets optillen, enz…

Bij incontinentie kun je je plas niet ophouden en verlies je ongewild urine.

Een stressblaas is een aandoening waardoor je veel vaker moet plassen dan normaal of deze aandrang vaker voelt. Oorzaak hiervan is dat je blaas onder invloed van stress overactief wordt.

Volgens een studie uit 2015 ervaren mensen met een overactieve blaas aanzienlijk meer stress dan mensen zonder deze aandoening.


Wat doet stress met je blaas?

Hier bestaan verschillende theorieën over.


Vecht- of vluchtreactie van het lichaam

Een eerste theorie linkt vaak plassen door stress aan de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam.

Onder invloed van stresshormonen verhoogt de gevoeligheid van het zenuwstelsel. Specifieke gewaarwordingen kunnen hierdoor versterken.

Zo kun je onder invloed van stresshormonen een snellere hartslag of ademhaling ervaren. Stresshormonen kunnen er ook voor zorgen dat de zenuwcellen in je huid sterker reageren waardoor je kippenvel krijgt.

Heb je al een gevoelige blaas dan kan door de vecht- of vluchtreactie een reflex zoals vaak moeten plassen uitgelokt worden.


Spierspanning door stress

De tweede theorie is dat angst en stress spierspanningen kunnen veroorzaken. Hierdoor worden de spieren van de blaas extra geprikkeld waardoor de aandrang om te plassen toeneemt.

Maar ook de spanning in de bekkenbodemspieren speelt hierbij een rol.

De bekkenbodem ondersteunt de blaas en de urinebuis. De spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat je je urine kunt ophouden en dat je dit kunt doen wanneer je maar wilt.

Door de spanning wordt de bekkenbodem ook omhoog getrokken. Deze drukt dan tegen de onderkant van de blaas. Als reactie op deze druk gaat de blaas zich samentrekken waardoor je het gevoel hebt dat je moet plassen.

Een gespannen bekkenbodemspier kan leiden tot ongewild urineverlies, niet goed kunnen plassen, niet helemaal kunnen uitplassen of urineweginfecties (hierover later meer).


Infecties van de urinewegen

Urineweginfecties kunnen worden veroorzaakt door stress. Stress veroorzaakt niet direct een infectie van de urinewegen. Maar stress heeft wel een heel negatieve invloed op je immuunsysteem. Hierdoor ben je veel gevoeliger voor infecties van de urinewegen.

Het is vooral het stresshormoon cortisol dat ervoor zorgt dat je immuunsysteem minder goed gaat werken.

Een typisch symptoom van een urineweginfectie is buikpijn maar ook dat je veel vaker aandrang voelt om te plassen.


Gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Ben je onlangs gestart met nieuwe medicatie? Ook dit kan een van de redenen zijn waarom je vaker moet plassen.

Bij angst en stress schrijven artsen vaak benzodiazepines voor. Deze medicijnen verminderen angstgevoelens, werken rustgevend en spierontspannend.

Plassen is een goed georganiseerd proces. Als je blaas volloopt (en de urine vasthoudt) moet de urinebuis - de buis die met de blaas is verbonden en de urine leegt – dicht blijven om alles binnen te houden totdat je besluit naar het toilet te gaan. Bovendien moet je blaas kunnen samentrekken om de urine in de plasbuis te lozen.

Benzo’s kunnen deze processen verstoren en leiden tot urineverlies of het gevoel dat je vaker moet plassen.

Interessant om weten is dat angst en depressie ook in verband worden gebracht met nocturia. Nocturia is de term die gebruikt wordt voor het wakker worden om te moeten plassen.

Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat muizen die aan stressfactoren werden onderworpen ’s nachts vaker wakker werden en dan meteen ook plasten.


Is veel plassen door stress schadelijk?

In de eerste plaats is het heel vervelend als je vaak moet plassen door stress. Overal en altijd wil je er zeker van zijn dat er een wc in de buurt is.

De paniek dat dit mogelijks niet geval zou zijn zorgt voor extra stress en angst dat je niet op tijd een wc zou vinden.

Net omdat de invloed van stress en de conditie van je blaas en urinewegen in twee richtingen werkt, kan veel plassen door stress schadelijk zijn.

Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat mensen met aandoeningen aan de urinewegen meer psychologische stress ervaren waardoor ze net vaker moeten plassen.

Stel je lijdt aan een vorm van sociale fobie. Alleen al de gedachte aan nieuwe mensen ontmoeten jaagt je angst aan. Toch kun je hier niet onderuit. Je moet vaak plassen door de stress en meteen denk je: wat als ik ook naar de wc moet rennen met al die vreemde mensen om me heen. Wat als er geen wc dichtbij is? Wat als ik niet op tijd bij de wc geraak? Door jezelf deze vragen te stellen ervaar je net nog meer stress.

Nog erger wordt het als je vaak moet plassen door stress én daarbij ook nog eens aan plasangst lijdt.

De wetenschappelijke naam voor plasangst is paruresis en het is een aandoening waarbij het je niet lukt om te plassen in aanwezigheid van anderen of op openbare plaatsen.

Je kunt je vast wel voorstellen hoeveel extra stress dit met zich meebrengt en dat dit zelfs een paniekaanval kan veroorzaken. Bovendien is het helemaal niet gezond als je door stress vaker moet plassen en je blaas niet kunt ledigen.


Wat te doen tegen vaak plassen door stress? 6 tips

Tip 1: Je bekkenbodemspieren trainen met Kegeloefeningen

Kegeloefeningen worden gebruikt om de bekkenbodemspier en de blaas te trainen.

Het was de gynaecoloog Arnold Kegel die ze uitvond. Dit betekent echter niet dat deze alleen bij vrouwen helpen. Ook vaak plassen door stress bij een man kan ermee verholpen worden.

Hoe ga je als man te werk met Kegeloefeningen?

Eerst en vooral is het belangrijk om weten waar je bekkenbodemspier precies zit als je als man vaker moet plassen door stress.

Onderstaande video legt het je uit:

Nu is het tijd om deze te oefenen. Met Kegeloefeningen doe je dit zo:

  • Ga liggen op de grond of je bed.
  • Trek je bekkenbodemspieren samen en houd deze 5 seconden lang vast.
  • Doe dit zonder je billen, buik- of dijspieren samen te trekken.
  • Ontspan je bekkenbodemspier gedurende 5 seconden en begin opnieuw.
  • Doe deze oefening zo’n 10 keer na elkaar.

Heb je een aantal keer liggend geoefend, dan ben je hier vast al beter in geworden en kun je deze oefeningen ook makkelijk rechtopstaand uitvoeren.

In onderstaande video worden bekkenbodemspieroefeningen uitgelegd die zowel voor mannen als vrouwen handig kunnen zijn.


Tip 2: Stel een blaastrainingsprogramma op

  • Identificeer je plaspatroon. Houd een paar dagen lang een dagboek bij waarin je elke keer dat je plast of de aandrang voelt om te plassen noteert.
  • Verleng je plasintervallen. De meeste mensen rennen meteen naar de wc als ze voelen dat ze moeten plassen. Dat is logisch, maar door niet meteen op de wc te gaan zitten – als dit uiteraard mogelijk is – kan deze aandrang minder sterk worden. Op deze manier kun je je plasintervallen langzaam aan verlengen.Houd in je dagboek de lengte van deze plasintervallen bij. Verleng die tijd vervolgens met 15 minuten. Als je meestal om het half uur plast, probeer dat dan te verlengen tot een half uur en 15 minuten.
  • Houd je aan dit schema. Als je eenmaal een schema hebt opgesteld, doe dan je best om je daaraan te houden. Plas meteen nadat je 's morgens wakker wordt. Als je daarna aandrang krijgt, maar het is nog geen tijd om te gaan, probeer het dan uit te stellen. Het beste kun je jezelf hiervoor afleiden.

Voel je dat je een ongelukje gaat krijgen, ga hierom vooral niet stressen. Ga plassen en probeer je vervolgens weer aan je schema te houden.


Tip 3: Beoefen yoga

Ook yoga-oefeningen kunnen je helpen om vaak moeten plassen door stress te verminderen.

Een recente studie uit 2021 heeft uitgewezen dat vrouwen die vaak moeten plassen door stress door middel van yoga duidelijk een minder moesten plassen, beter sliepen en een algemene betere levenskwaliteit hadden.

Dat yoga heilzaam is bij stress is al langer gekend. Yogaoefeningen brengen balans tussen je fysieke en mentale toestand zodat je een bijzondere vorm van rust ervaart.


Tip 4: Ga voor een gezondere levensstijl

Houd je gewicht op peil. Overgewicht kan vaker moeten plassen in de hand werken. Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht er wordt uitgeoefend op je buik en je blaas.

Het is al langer gekend dat er een verband bestaat tussen chronische stress en zwaarlijvigheid. Hoe meer stress je ervaart, hoe ongezonder je gaat eten.

Vetrijke, calorierijke en kant-en-klare maaltijden staan vast ook op jouw menu als je een stressvol bestaan leidt.

Chronische stress zorgt voor hoge cortisolwaarden in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose (suiker) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed.

Wordt glucose niet verbruikt dan slaat je lichaam insuline op als vet, vooral rond je buik. Net daar ligt je blaas en deze kan door het overtollige vet letterlijk onder druk komen te staan.


Tip 5: Let op wat je drinkt

Het lijkt een logische redenering: hoe minder ik drink, hoe minder vaak ik zal moeten plassen.

Klopt inderdaad. Maar drinken is noodzakelijk om je lichaam gehydrateerd en gezond te houden.

Toegevoegde bestanddelen in frisdrank en energiedrankjes en cafeïne in koffie kunnen een stressblaas verergeren.

Wat je drinkt kan een groot verschil maken als je vaak moet plassen door stress. Een anti-plasdieet bestaat niet, maar er zijn wel dranken die je plasgedrag kunnen beïnvloeden.

Moet je vaak plassen door stress drink dan drink je het best gewoon water.

Hier zijn 5 tips om je vochtinname te beheersen:

  • Verdeel je vochtinname over de dag, drink water tussen de maaltijden.
  • Draag geen grote waterfles bij je, tenzij u aan het sporten bent.
  • Vul je glas tot de helft of gebruik een kleiner glas.
  • Als u genoeg water drinkt, moet je urine lichtgeel of bijna kleurloos zijn.
  • Vergeet niet dat u ook vocht binnenkrijgt via andere voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en soepen.

Tip 6: Let op wat je eet

Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen vaak moeten plassen in de hand werken.

Door zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten of tomaten, ervaar je een sterkere aandrang om te plassen. Gezondere fruitsoorten in dit opzicht zijn peren of bosbessen. Deze zijn trouwens ook rijk aan antioxidanten wat je immuunsysteem een handje kan helpen als dit door stress minder goed werkt.

Ook sterk gekruid voedsel kan een negatieve invloed hebben op je blaas.

Verborgen boosdoeners die een negatieve invloed op je plasgedrag kunnen hebben zijn kunstmatige zoetstoffen.

Merk je zelf dat je vaker moet plassen als je bepaalde voedingsmiddelen eet, dan is het bijhouden van een voedingsdagboek zeker een goed idee. Zo kun je makkelijk nagaan wat de invloed van bepaalde voedingsmiddelen is op je plasgedrag.

Ook een eliminatiedieet volgen kan helpen. Verwijder één item, bijvoorbeeld tomaten, een week lang uit je maaltijden. Heb je minder aandrang om te plassen, noteer dit dan.

Voeg geleidelijk weer kleine hoeveelheden van dat voedsel toe totdat je merkt dat je symptomen terugkomen.


Tip 5: Vermijd bepaalde medicijnen

Ik haalde het eerder al aan: sommige antidepressiva of benzodiazepines werken spierverslappend. Bij stress en angsten worden deze medicijnen vaak voorgeschreven.

Als je vaak moet plassen door stress is het helemaal niet raadzaam om deze in te nemen. Het gebruik van medicijnen is trouwens nooit raadzaam om stress te verhelpen.

Voorgoed van stress verlost geraken kan op een veel gezondere manier die ik je graag als tip 6 meegeef.


Tip 6: Het Stressvrij Geheim

De beste tip heb ik als laatste bewaard. Vaak moeten plassendoor stress is één van de vele symptomen van stress.

Mocht je nu concluderen dat je vaak moet plassen door stress, hoeft dit niet te betekenen dat jij er voor de rest van je leven mee moet leven.

Door je manier van leven op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf namelijk voorgoed van stress symptomen en spanningsklachten genezen. Met name je gedachten over stress veranderen is belangrijk.

Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ kun jij uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:

  • Waarom jij kwetsbaarder bent voor stress dan anderen
  • Wat je moet doen om snel mogelijk uit de vicieuze cirkel van chronische stress te komen en meer rust te krijgen
  • Een lange termijn strategie om te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen en weer blij bent met jezelf en je leven

Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis en direct op.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>