april 21

0 comments

Niet Lekker In Je Vel Zitten? Oorzaken, Symptomen & 10 Tips

Het niet lekker in je vel zitten is iets wat iedereen wel eens ervaart.

Je bent vaker chagrijnig, je zweet meer, je bent meer emotioneel en je voelt je niet helemaal jezelf.

Niet lekker in je vel zitten kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Maar waarom zit je niet lekker in je vel? Door je relatie? Heeft een collega een slechte invloed op je gemoedstoestand?

We gaan in dit artikel verder in op de oorzaken en symptomen van niet lekker in je vel zitten. Ook hebben we 10 handige tips, lees dus snel door.

Doel van dit artikel: in dit artikel gaan dieper in op de oorzaken en kenmerken van niet lekker in je vel zitten. Na het lezen weet je hier alles van.

Ook geven wij je handvaten om het onder controle te krijgen zodat je jezelf weer beter voelt.


Oorzaken niet lekker in je vel zitten

Niet lekker in je vel zitten heeft verschillende oorzaken. Zo is een veel voorkomende oorzaak het ervaren van stress. Dit kan stress zijn door je relatie of familie, maar ook door je werk of financieel.

Mocht je onzeker zijn over je eigen uiterlijk of bepaalde karaktereigenschappen dan kan dit ook een grote rol spelen. Wanneer je omgeving al meerdere keren negatief zich heeft uitgelaten over één of meer van jouw eigenschappen dan is dit nooit leuk om te horen.

Onzekere man zit niet lekker in zijn vel

Dit zal je doen laten twijfelen over jezelf en je onzeker maken. Het gevolg zal zijn dat je eigenwaarde zakt en je niet lekker in je vel zit.

Het kunnen ook externe zaken zijn voor sommige mensen, waar je totaal geen invloed op hebt. Zo kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit door het verlies van je favoriete sportclub.

Ook kunnen andere hobby's een sterke positieve of negatieve werking op je emoties hebben. Zo kan door COVID-19 je favoriete carnavalsvereniging geen viering organiseren, wat er zal toe leiden dat je teleurgesteld en niet lekker in je vel zal zitten.

Vrouw met hand voor mond kijkt teleurgesteld voor zich uit

Kenmerken van niet lekker in je vel zitten

Voor elk persoon is dit anders. Zo zijn er mensen die niet lekker in hun vel zitten en dit met niemand delen en meer zwijgzaam worden in gezelschappen.

Wanneer je dit merkt bij iemand in je omgeving probeer dan op een subtiele manier toch deze persoon aan het praten te krijgen.

Een ander kenmerk van niet lekker in je vel zitten is het veel veranderen van je mening. Je gaat door een achtbaan van emoties wat ook effect heeft op de dingen die je voelt en zegt.

Vrouw ligt met hand op hoofd huilend op de bank

Andere kenmerken van niet lekker in je vel zitten kunnen zijn:

  • Het veel gebruik maken van je mobiele telefoon of tablet.
  • Het gevoel hebben dat je altijd ‘aan’ moet staan.
  • Je biedt vaak je excuses aan.
  • Het liefste ben altijd in gezelschap.
  • Je humeur kan zomaar omslaan.
  • Uit het niets een huilbui krijgen.
  • Lichamelijk veel meer pijntjes ervaren.
  • Niet goed naar andere mensen luisteren en je eigen zinnen niet goed afmaken.

Wij hebben nu dus tien verschillende kenmerken van niet lekker in je vel zitten benoemd. Het is nu tijd om uitgebreid tien tips te benoemen om je lekker en gezond te voelen en je slechte gevoel om te buigen.

Vrouw gaat van niet lekker in haar vel naar opgelucht

Tien tips zodat jij weer lekker in je vel zit

Tip #1 Lichamelijke beweging

Het klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk is het genoeg bewegen op een dagelijkse basis dat zeker niet. Lekker sporten, yoga, mediteren, wandelen of gewoon de fiets naar het werk pakken, er zijn verschillende gezonde opties die je lekker in je vel laten voelen. 

Bewegen zorgt er namelijk voor dat er stofjes in je lichaam worden aangemaakt die de spanning en stress in je lichaam verminderen. Ook zorgt lichamelijke beweging ervoor dat je gedachten worden verlegd.

Drie mensen die hardlopen op de loopband

Luister wel goed naar je lichaam, dus je moet niet te overmoedig worden. Iedereen heeft zijn eigen niveau en respecteer dat.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Tip #2 Sociale contacten

Wanneer je niet lekker in je vel zit is het belangrijk dat je iemand hebt waarmee je daarover kan praten. Een goede vriend of vriendin, een vriendengroep of familie zullen jouw gevoelens accepteren en respecteren.

Ook zorgen mensen in je omgeving waar jij jezelf prettig bij voelt ervoor dat je meer lacht en een positieve vibe van ze krijgt. Lachen is gezond. Spreek daarom geregeld af met vrienden en familie.

Twee vrouwen die samen lachen

Tip #3 Luister goed naar jezelf

Wil jij beter in je vel zitten? Luister dan meer naar jezelf! Zit je niet lekker in je vel door je relatie? Beëindigd deze dan of bespreek met je partner wat jou dwars zit en probeer met oplossingen te komen.

Vaak weet je van jezelf precies wat je prettig vindt. Heb jij een baan waar jij je niet prettig bij voelt? Wees dan eerlijk naar jezelf toe en ga opzoek naar een nieuwe baan.

Vrouw omarmt zichzelf

Ben je liever een avondje alleen dan op de bank bij je schoonfamilie? Maak dit dan bespreekbaar dat je liever tot rust komt in je eentje.

Het goed naar jezelf luisteren en toegeven aan deze gevoelens gaat je een rustig en bevredigend gevoel geven.


Tip #4 Maak je minder druk om zaken waar je geen invloed op hebt

Je zit lekker op de bank naar de televisie te kijken en opeens komt er op het journaal een naargeestig bericht voorbij. Hoewel het een vervelend bericht is, probeer je gevoelens daar zo min mogelijk door te laten beïnvloeden.

Zorgeloze vrouw die zich lang uitstrekt

Je kan namelijk geen enkele invloed op het gehele gebeuren uitoefenen. Een oorlog, faillissement of een moord, hoe erg het ook is probeer dit soort berichten zo min mogelijk tot je te nemen, want het heeft invloed op hoe jij jezelf voelt. 

Daarom is het ook sterk aan te raden om zeer gematigd gebruik te maken van sociale media. Dit medium geeft vaak een zeer naar beeld van onze samenleving, eentje waar je niet lekkerder van in je vel gaat zitten.


Tip #5 Vergroot je eigenwaarde

Een zeer belangrijk aspect voor veel mensen is het vergroten van je eigenwaarde. Dit wil dus zeggen het hebben van meer zelfrespect. 

Je gebruikt te veel van je kostbare energie door te benadrukken hoe anderen naar je kijken. Wees gewoon jezelf en de juiste mensen zullen zich om de juiste redenen tot je aangetrokken voelen.

Vrouw houdt papier vast waarop respect staat

Wees lief voor jezelf en ga jezelf waarderen. Het hebben van een gezonde dosis eigenwaarde werkt motiverend in het leven. Je zal vaak assertiever zijn en uitdagingen vanuit een positieve mindset aan willen gaan.

Oftewel je gaat meer in jezelf geloven! Door een verhoogde eigenwaarde zal je ook eerlijker durven zijn naar andere mensen. Wanneer je iets niet aanstaat zal je mensen daarop aanspreken. 

Ook zal je mensen vaker met het antwoord ‘Nee’ van repliek voorzien. Je hoeft immers niet altijd andere mensen tegemoet te komen ten koste van jezelf.

Man wijst documenten af en zegt nee

Tip #6 Ga naar buiten 

Wil jij lekkerder in je vel zitten? Genieten in de buitenlucht is een geweldige manier om je mentale toestand te verbeteren. Wandelen en door de natuur lopen leidt tot een verbeterde mentale gezondheid zo blijkt uit onderzoek.

Zelfs het kijken naar afbeeldingen van natuurtaferelen kan de delen van je hersenen stimuleren die geassocieerd worden met geluk, positiviteit en emotionele stabiliteit.

Vrouw zit lekker in haar vel met gesloten ogen

Bovendien stelt het doorbrengen van tijd in de vrije natuur ons bloot aan zonlicht, wat ons kan helpen om vitamine D te produceren.

Omdat lage vitamine D-waarden in verband zijn gebracht met depressie, kan het genieten van een beetje zon (we praten over 15 minuten per dag!) je opvrolijken, zowel in het heden als op de lange termijn. 


Tip #7 Verwen jezelf

Doordat je aan zelfvertrouwen wint en meer eigenwaarde creëert zul je ook vaker toegeven aan jezelf lekker te verwennen. Die behoefte zal je voorheen wel is hebben gevoeld, maar veel minder vaak aan hebben toegegeven.

Vrouw verwent zichzelf

Het is goed om jezelf geregeld lekker te verwennen. Sport je veel en wil je niet te ongezond leven, maar tegelijkertijd heb je ook zin in friet met een frikandel? Verwen jezelf door gewoon bepaalde limieten in te bouwen.

Zo kan je gerust twee a vier keer per maand ongezond eten omdat je dat lekker vindt. Merk je dat je een massage zo lekker vindt? Maak elke week één a twee uur vrij voor een lekkere massage.


Tip #8 Muziek, boeken, films of series

Bepaalde muziek of een leuke serie kunnen ervoor zorgen dat alle stress van je afvalt en je weer lekker in je vel zit.

Vrouw met koptelefoon luistert naar muziek die haar ontspant

Voel jij je lekker bij een hardrock muziek of een bepaalde klassieke componist? Luister hier dan op bepaalde momenten van de dag na. Dit kan bijvoorbeeld onderweg naar je werk en avonds voor het slapen gaan.

Muziek, boeken en films of series zorgen ook vaak voor een bepaalde zelfreflectie. Wanneer je volkomen een droevig, spannend of grappig verhaal wordt binnengezogen door de makers zul je vaak tot de conclusie komen, zo slecht heb ik het nog niet. 

Het zal je energie geven om er weer tegenaan te gaan. Ook kan muziek en film je naar iets doen laten uitkijken met je vrienden.

Drie meiden kijken samen een film en eten popcorn

Met zijn allen gezellig naar een festival of film zal zorgen voor het maken van prettige en fijne herinneringen. 

Aan deze herinneringen zal je dan altijd weer een fijn gevoel van krijgen wanneer je eraan terugdenkt.


Tip #9 Een goede nachtrust

Heb je dat ook wel is, je staat ‘s ochtends op en je voelt je kapot en gestrest? En dit terwijl je dag nog maar net bezig is! Het kan alles met je nachtrust te maken te hebben.

Wanneer je niet genoeg diepe slaap uren kent is je lichaam niet goed uitgerust. Zo kan het zijn dat je wel 7 of 8 uur slaapt per dag, maar toch nog heel erg moe voelt. Dit kan dus zijn omdat je te licht slaapt.

Slapende vrouw op bed

Veel mensen weten dit niet van zichzelf en het is daarom belangrijk bij je huisarts of arts in het ziekenhuis jezelf goed te laten informeren over je nachtrust.

Slaap dus voldoende en zorg ervoor dat je veel diepe slaap uren maakt. Dit zal je veel energie geven en stress wegnemen.


Tip #10 Eet gezond en verwen jezelf soms met eten

Voeding is erg belangrijk voor je lichaam. Verdeel daarom jouw maaltijden over ontbijt, middag en- avondeten. Eet voedingsrijk door o.a. het gevarieerd eten van vezels, noten, groeten en fruit.

Gezond eten

Dit soort voedsel zorgt ervoor dat je lichaam een energie opbouwt waar het de hele dag op kan functioneren.

Naast lekker gezonde maaltijden is het ook belangrijk om soms iets ongezonds te eten waar je enorm naar hebt uitgekeken.

Je lichaam kan soms enorm verlangen naar een vette hap als friet, shoarma of een hamburger. Soms toegeven aan deze behoeftes zullen je gelukzalige momenten opleveren.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>