april 26

0 comments

Wat Veroorzaakt Inwendig Trillen In Lichaam? 4 Oorzaken

Je hebt vast al eens meegemaakt dat je zo schrok van iets dat je trillingen doorheen je hele lichaam voelde.

In acute stresssituaties is inwendig trillen in je lichaam niet zo ongewoon. Hoewel deze trillingen een tijdje kunnen aanhouden verdwijnen ze meestal vanzelf.

Veel vervelender wordt het als je beeft of trilt zonder enige aanwijsbare reden. Dit inwendig trillen is trouwens niet alleen vervelend, maar je kunt je er ook behoorlijk zorgen in maken.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de oorzaken van inwendig trillen in het lichaam, inclusief 5 tips voor wat je eraan kunt doen.

Doel van dit artikel: Je komt te weten waarom je deze inwendige trillingen kunt ervaren en welke rol stress hierbij speelt. Uiteraard geef ik ook enkele tips wat je kunt doen om deze vreemde gewaarwordingen te stoppen en te voorkomen.


Waarom trilt mijn lichaam van binnen?

Er bestaan verschillende oorzaken van inwendig trillen in je lichaam. Vaak liggen medische oorzaken hiervan inderdaad aan de basis maar net zo goed je levensstijl kan voor inwendige trillingen in je lichaam zorgen.

Misschien denk je meteen aan een aandoening als Parkinson of denk je dat dit inwendig trillen een voorbode is van een andere ernstige ziekte.

Wat de oorzaken van inwendige trillingen in het lichaam kunnen zijn leg ik je hieronder uit:


1. Ziekte van Parkinson

Een van de meest bekende medische aandoeningen die trillen in het lichaam veroorzaakt is ongetwijfeld de ziekte van Parkinson.

Mensen met Parkinson hebben niet genoeg van een chemische stof, genaamd dopamine, in hun lichaam. Dit komt doordat sommige zenuwcellen in hun hersenen die dopamine produceren, zijn afgestorven.

Zonder dopamine verschijnen symptomen van Parkinson. Beven en inwendig trillen in het lichaam zijn hiervan de meest bekende symptomen.


2. Te veel cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Je hebt vast al gemerkt dat je je na een kop sterke koffie of een glas cola alerter voelt.

Wat je misschien ook al hebt gemerkt is dat wanneer je teveel cafeïne drinkt je klachten krijgt zoals nervositeit, rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen, een beverig gevoel en trillingen in je lichaam.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een teveel aan cafeïne inderdaad deze symptomen kan veroorzaken. De reden hiervan is dat een teveel aan cafeïne ervoor zorgt dat je centrale zenuwstel overactief wordt.


3. Slaapgebrek

Slaaptekort zorgt – net als overmatige alcoholgebruik – voor onduidelijk spreken, ongecontroleerde bewegingen van de ogen en schudden of trillen van de handen of andere lichaamsdelen.

Volgens richtlijnen van de National Sleep Foundation hebben gezonde volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht.

Onderzoek heeft aangetoond dat de effecten van slaaptekort op de hersenen vergelijkbaar zijn met de effecten van alcohol.

Slaapgebrek leidt ook tot stress en angsten en op hun beurt leiden deze symptomen inwendig trillen van het lichaam in de hand.


4. Stress en hyperstimulatie van de stressrespons

Maar inwendige trillingen in je lichaam zijn ook vaak een symptoom van zowel een actieve stressrespons als van hyperstimulatie van de stressrespons door chronische stress.

In dit geval heeft het inwendig trillen van je lichaam te maken met de fight-or-flight respons van je lichaam. Dit mechanisme wordt actief als je lichaam merkt dat het in gevaar is.

In acute gevaarlijke situaties is dit heel nuttig. Het zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om te ‘vechten’ of te ‘vluchten’.

Onder invloed van chronische stress echter denkt je lichaam dat het constant in gevaar is. Het verdedigingsmechanisme van je lichaam blijft actief. De opgebouwde extra energie vindt geen uitweg en dat kan voor heel wat vervelende lichamelijke klachten door stress zorgen. Een van deze klachten is dat je zowel inwendig als uitwendig trillingen kunt ervaren.

Maar hoe komt dit nu precies?

Door de fight-or-flight respons wordt extra veel energie naar je spieren gestuurd. Deze zijn immers belangrijk als je moet vechten of vluchten. Het resultaat hiervan is dat je spieren zich opspannen. 

Deze spierspanning is een reflexmatige reactie op stress. Het is de manier van het lichaam om zich te beschermen tegen letsels en pijn.

Bij plotselinge stress spannen de spieren zich in één keer op. Is het gevaarlijke moment voorbij dan laten ze deze spanning weer los.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Spieren in 'waakstand' bij chronische stress

Chronische stress veroorzaakt dat de spieren in het lichaam in een min of meer constante staat van waakzaamheid verkeren. Je spieren blijven dan in een semi-stressrespons bereidheid.

Je kent misschien het gevoel van trillende spieren als je heel hard getraind hebt in de sportschool. Deze trillingen worden veroorzaakt doordat je spieren onder spanning hebben gestaan.

Bij chronische stress ervaren je spieren dezelfde spanning waardoor je deze trillingen ook voelt.


Symptomen inwendig trillen in je lichaam

  • Deze inwendige trillingen kun je voelen doorheen je hele lichaam: doorheen je armen, handen, voeten, benen, buik, borst, rug, hoofd, billen, liezen…
  • Deze trillingen kun je – hoe hard je dit ook wilt – niet in de hand houden. Je hele lichaam voelt nerveus aan en je hebt een algemeen onrustig gevoel.
  • Ook als je niet het gevoel hebt dat je angstig of gestrest bent voel je toch die beverigheid door je lichaam.
  • Zelfs na het ontwaken of na een dutje voelt je lichaam beverig en trillend aan.
  • Net als je je wilt ontspannen duiken deze inwendige trillingen vaak op.
  • Dit trillen en beven kan zichtbaar of niet zichtbaar zijn.
  • Deze trillingen kun je ervaren op een specifieke plek maar kunnen ook verschuiven naar een andere plek in je lichaam.
  • Inwendig trillen kun je constant ervaren maar vaak komt en gaat dit gevoel ook.

Dit gevoel kan het gevolg zijn van een woedeaanval door stress of wanneer je een stressvolle gebeurtenis te wachten staat. Maar trillingen in je lichaam kunnen ook zomaar ‘uit het niets’ en zonder duidelijke reden optreden.


Kan je door stress trillen?

Eerder kon je al lezen dat zowel uitwendige als inwendige trillingen het gevolg zijn van de reactie van je lichaam op waargenomen bedreigingen. In sommige gevallen kun je inderdaad gaan trillen, bibberen of zelfs schudden van angst.

Dit soort inwendig trillen van je lichaam wordt fysiologisch trillen of fysiologische tremor genoemd.

Hierbij is er helemaal geen sprake van een ziekte. De oorzaak van fysiologische trillingen in je lichaam kunnen inspanningen zijn, vermoeidheid, een te lage bloedsuikerspiegel, een te lage lichaamstemperatuur of … inderdaad stress.

Oorzaken van fysiologische trillingen in je lichaam kunnen

Trillingen door stress kunnen zowel in je ledematen als doorheen je hele lichaam voorkomen.

Stress kan je trouwens nog veel meer lichamelijke klachten geven. En ook mentaal raak je er soms helemaal onderdoor.


Wat zijn andere klachten van stress?

De lichamelijke klachten door stress zijn talrijk:

  • Maag-en darmproblemen
  • Hoge bloeddruk
  • Gewichtsverlies
  • Oorsuizen
  • Aanhoudende hoofdpijn
  • Ontstekingen in je lichaam
  • Sneller verkouden worden
  • Hartkloppingen
  • Spierreuma
  • Benauwdheid
  • Hyperventilatie
  • Huidaandoeningen
  • Slaapproblemen
  • Algemene vermoeidheid
  • Flauwvallen
  • Diverse SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten)
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn lichamelijke klachten die langer dan een paar weken duren en waarbij geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden die de klachten voldoende verklaren.

Net zo talrijk zijn de mentale klachten door stress:

  • Prikkelbaarheid
  • Neerslachtigheid
  • Weinig geduld
  • Concentratieproblemen
  • Je niet lekker in je vel voelen
  • Een algemeen opgejaagd gevoel
  • Woedeaanvallen
  • Burn-out
  • Depressie
  • Minder zin in seks

De lijst van klachten door (chronische) stress is werkelijk eindeloos.

Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat stress kan leiden tot ernstige medische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker, longaandoeningen en levercirrose. De American Psychological Association wijst zelfs op het gevaar van zelfmoord door chronische stress.

De hoogste tijd dus om iets te doen aan je stressvolle bestaan!

Aan het einde van dit artikel vind je de ultieme tip om stress te voorkomen én om op een zodanige manier met stress om te gaan dat de negatieve effecten van stress op je gezondheid beperkt blijven.

Maar laten we eerst even nagaan wat je concreet kunt doen tegen trillen door stress.


Wat te doen tegen trillen door stress? 5 tips

Tip 1: Progressieve spierontspanning

Deze techniek, ontwikkeld door Edmund Jacobson - Amerikaans arts interne geneeskunde en psychiatrie - richt zich op het samentrekken en vervolgens loslaten van verschillende spiergroepen.

Het doel bij het beoefenen van deze techniek is om je lichaam te ontspannen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer beeft en dat je het inwendig trillen van je lichaam onder controle kunt houden.

Bekijk zeker onderstaande video. In deze video wordt deze techniek uitgelegd en leer je hoe je hierbij te werk gaat.


Tip 2: Yoga

Regelmatig yoga beoefenen vermindert angst- en stress symptomen, dat is wetenschappelijk bewezen. Vooral de kindhouding – ook wel de Balasana genoemd – kan je helpen je lichaam rustig te maken.

De kindhouding is de ultieme ontspanningshouding. Je draait je hele lichaam naar binnen en hoeft nauwelijks iets aan te spannen. Je laat de zwaartekracht je helpen door je helemaal in de houding te laten zakken en zo zwaar mogelijk te worden.

Dit kan zo’n ontspannend effect hebben op je spieren dat inwendige trillingen in je lichaam als vanzelf verdwijnen.

Volgende video illustreert hoe je de kindhouding moet doen:


Tip 3: Mental Imagery Relaxation of visualisatie

Dit is een heel handige en eenvoudige ontspanningstechniek die je helpt om beter met stress om te gaan en de spanning in je lichaam te verminderen.

Onderzoek heeft uitgewezen de visualisatietechniek Parkinsonpatiënten helpt om het trillen en beven te verminderen.

Er bestaan meerdere manieren om deze techniek te oefenen. Je kunt je persoonlijk laten begeleiden door een instructeur. Je kunt ook gebruik maken van audio-opnames door een begeleider.

De makkelijkste en voor jou misschien efficiëntste manier is gebruik maken van je eigen gedachten en fantasieën. Je verplaatst je in een andere wereld – je eigen fantasiewereld – en je schakelt zoveel mogelijk zintuigen in tot je lichaam zich helemaal ontspant.

Hoe je hiermee aan de slag kunt leer je in onderstaande video.


Tip 4: Medicijnen

Als het inwendig trillen van je lichaam te wijten is aan stress dan zal je huisarts je misschien medicijnen tegen stress voorschrijven.

Kalmeringsmiddelen - benzodiazepinen zoals Alprazolam en Clonazepam - kunnen je tijdelijk helpen in tijden van stress en als je inwendige trillingen in je lichaam ervaart. Deze werken vaak spierontspannend zodat trillingen minder voorkomen.

Deze medicijnen hebben echter heel wat ongewenste bijwerkingen: slaperigheid, slechte concentratie, verminderde coördinatie.

Daarnaast kunnen kalmerende middelen bij regelmatig gebruik lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken en bij abrupt stoppen krijg je vaak ontwenningsverschijnselen.

Bovendien pakken ze de oorzaak van inwendige trillingen in je lichaam niet aan.


Tip 5: Het Stressvrij Geheim

De meest doeltreffende tip heb ik heel bewust als laatste bewaard omdat deze echt helpt om je stressprobleem bij de kern aan te pakken.

Uiteraard ben je op zoek naar een permanente oplossing om het inwendig trillen in je lichaam aan te pakken. Je wilt voorgoed af van dat vervelende trillende en onrustige gevoel in je lichaam!

Een verandering van levensstijl hoort hier zeker bij. Gezonder en met minder stress door het leven gaan, kan een blijvende oplossing bieden voor de onrust en het trillen dat je momenteel ervaart.

Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ kun jij uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:

  • Waarom jij kwetsbaarder bent voor stress dan anderen
  • Wat je moet doen om snel mogelijk uit de vicieuze cirkel van chronische stress te komen en meer rust te krijgen
  • Een lange termijn strategie om te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen en weer blij bent met jezelf en je leven

Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis en direct op.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>