juni 22

2 comments

5 Simpele Tips Om Innerlijke Rust Te Vinden

Ervaar je veel stress en spanningen?

Pieker je veel of heb je last van negatieve gedachten?

Als je hierin herkent dan wordt het tijd om innerlijke rust te vinden.

Bij innerlijke rust denk je misschien meteen aan yogi’s of kluizenaars die op een afgelegen plek een hele dag mediteren.

Ik hoor je al denken: natuurlijk kunnen deze mensen zich perfect ontspannen en innerlijke rust vinden. Zij leven helemaal niet het hectische leven dat ik leid.

Je kunt het beeld van yogi’s en kluizenaars die een wereldvreemd bestaan leiden, al meteen uit je hoofd wissen want innerlijke rust is voor iedereen weggelegd.

Hoe dat precies werkt? Dat weet je na het lezen van dit artikel, want ik geef je 5 verlossende tips voor meer innerlijke rust.

Doel van deze blog: in dit artikel leer je meer over innerlijke rust en zal ik je 5 handige tips geven om innerlijke rust te krijgen in je leven.


Waarom kom ik niet tot rust?

Na een drukke dag probeer je te genieten van je favoriete serie maar allerlei zaken spoken door je hoofd.

Je denkt aan die belangrijke vergadering van morgen. Je maakt je zorgen of je op tijd thuis zult zijn om de kinderen van school op te halen.

“Wat als ik niet op tijd ben? Stel je voor dat ze zelf naar huis lopen en dat hen iets overkomt.”

Je voelt je schuldig omwille van je drukke baan en je zou liever wat minder hard werken.

“Maar wat als ik niet genoeg verdien? Misschien kan ik mijn hypotheek dan niet meer betalen. Waar zouden we dan moeten gaan wonen? Je hoort zoveel verhalen van mensen die in een pijnlijke situatie terechtkomen.”

Je bent er vast van overtuigd dat ontspanning en rust jou niet gegund is. Vaak word je angstig om wat de toekomst mogelijks zou kunnen brengen.

Door je gepieker leef je constant in stress. Je lichaam en geest bevinden zich in een onafgebroken staat van paraatheid en je bent overspannen.

Je hebt moeite om helder te denken, je kunt je nauwelijks concentreren, je vergeet vaak dingen en je bent ervan overtuigd dat je hoofd net een zeef is.

Wel… je hoofd is helemaal geen zeef maar het zit net te vol. Er kunnen geen rationele gedachten meer bij want al je negatieve en irrationele gedachten woekeren als onkruid in je hoofd.

Dat gevoel van onzekerheid, onbehagen en angst voor wat er allemaal kan gebeuren - hoe onrealistisch deze gedachten ook zijn  - zijn de meest onaangename emoties die je als mens kunt ervaren.

Om goed te begrijpen wat innerlijke rust betekent wil je ik je eerst duidelijk maken wat innerlijke rust niet is.


Wat is innerlijke rust niet?

Een van mijn cursisten kwam bij mij op bezoek omdat ze verschillende lichamelijke klachten door stress had. De stress in haar leven wilde ze maar al te graag kwijt maar ze vertelde er meteen ook bij dat ze niet op zoek was naar innerlijke rust.

Een wat vreemde stelling vond ik, dus vroeg ik haar wat ze begreep onder innerlijke rust.

Ze vertelde me dat ze bang was dat innerlijke rust haar passief zou maken want ze wilde actief en gedreven blijven. Ze had ook heel veel plezier in de dingen die ze deed en ze vreesde dat innerlijke rust ervoor zou zorgen dat deze uit haar leven zouden verdwijnen.

Uit zo'n houding blijkt een gebrek aan begrip van wat innerlijke rust precies is.

Innerlijke rust is geen toestand van passiviteit. Het maakt het leven helemaal niet saai.

Integendeel! Innerlijke rust maakt je bewuster, levenskrachtiger en veel gelukkiger.

Het helpt je om je leven ten volle te beleven.


Wat is innerlijke rust?

Maar wat is een staat van innerlijke rust dan wel?

Innerlijke rust heeft niet een ‘one-size-fits-all’ definitie.

Innerlijke rust wordt vaak gedefinieerd als een toestand van lichamelijke en geestelijke kalmte ondanks vele stressfactoren. Het betekent in vrede zijn met jezelf en je levenssituatie.

In het leven krijg je te maken met relatie situaties, werk situaties, financiële situaties, gezondheid situaties, thuis situaties, enz… Al deze dingen vormen je levenssituatie.

Je zult het vast wel met mij eens zijn dat al deze situaties maar zelden altijd en helemaal goed voor je gaan.

Je zit er misschien financieel goed voor maar je maakt je zorgen om je gezondheid. Je hebt een evenwichtige relatie maar op het werk ervaar je te veel stress.

Dat is normaal en iedereen ervaart dit wel op een gegeven ogenblik in het leven.

  • Het leven daagt ons voortdurend uit.
  • Zijn deze uitdagingen fijn? Helemaal niet!
  • Maar deze uitdagingen zijn wel noodzakelijk!

Iedere dag maak je verschillende gevoelens en emoties mee

Net omdat het leven je uitdaagt ga je je realiseren dat het niet de wereld om je heen is die je gelukkig maakt. Geluk komt voort uit een diepere plaats in jezelf die onlosmakelijk verbonden is met de essentie van wie je bent.

Je hebt die promotie waar je al zo lang van droomt gekregen. Je bent gelukkig!
De reis waar je zo lang had naar uitgekeken wordt geannuleerd. Je voelt je ongelukkig!

De ene dag voel je je gelukkig en de volgende dag voel je je down. Dit is de continue gang van het leven. Je wordt door het leven voortdurend heen en weer geslingerd tussen gelukkig zijn en ongelukkig zijn.

Heen en weer gaan van emoties - innerlijke rust

Voorbij deze oppervlakkige gevoelens van geluk en ongeluk ligt er iets diepers en dat is innerlijke rust.

Als je verbonden bent met dat diepere deel van jezelf komen emotionele uitersten niet voor.

Je ervaart een rust die niet negatief wordt beïnvloed door je levenssituatie omdat je vanuit je diepere zelf de dingen accepteert.


Waarom is het zo belangrijk innerlijke rust te vinden?

Innerlijke rust helpt om je te focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Hierdoor ga je minder piekeren en heb je minder negatieve gedachten.

Het zorgt ervoor dat je rustiger en evenwichtiger in het leven staat.

Door je ontspannen en innerlijk rustig te voelen kun je beter met stress omgaan zodat geestelijke en lichamelijke klachten door stress verminderen.

Innerlijke rust zorgt voor minder drama, minder zorgen, minder stress en positieve gedachten.

  • Je energie en je motivatie om dingen aan te pakken nemen toe.
  • Je kunt vredig en kalm blijven in elke situatie.
  • Het helpt om te vermijden dat je overwerkt geraakt.
  • Je gaat beter met emoties om zoals bijvoorbeeld neerslachtigheid.
  • Je laat je minder snel van de wijs brengen en wordt minder beïnvloedt door opmerkingen van anderen.
  • Innerlijke rust helpt je je lichaam en geest te ontspannen.
  • Je slaagt er beter in je kalmte te bewaren in stressvolle situaties.
  • Je leven gaat er een stuk rooskleuriger uitzien.
  • Alle negatieve aspecten van de maatschappij hebben minder invloed op jou.
  • Slaapproblemen door stress nemen af waardoor je beter functioneert

Innerlijke rust en ontspanning zijn cruciaal voor je geluk en welzijn!

Heb je deze innerlijke rust nog niet gevonden, dan brengen onderstaande tips je vast een heel eind op weg in je zoektocht naar innerlijke rust.


5 Tips voor meer innerlijke rust

Ook als je een gewoon leven leidt, als je een drukke baan hebt, als je getrouwd bent, als je kinderen hebt, als je moet goochelen met je tijd om alles onder controle te houden, kun je een staat van innerlijke rust bereiken.

Hoe je dat doet leg ik hieronder uit:


Tip 1: Aanvaard dat je over sommige dingen geen controle hebt

Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar. Soms komen er uitdagingen op je pad die je stress bezorgen en je angstig maken.

Het is heel normaal om je zorgen te maken over de ziekte van iemand waarvan je houdt. Net zoals het normaal is dat je boos bent als je wordt ontslagen.

Hoe meer je je echter concentreert op deze gevoelens, hoe meer ze je rust gaan verstoren en hoe erger de situatie in je hoofd wordt.

Maar deze gevoelens negeren en gewoon doorgaan met je leven helpt ook niet. Onderdrukte emoties kunnen namelijk zo intens worden dat ze het helemaal van je overnemen.

Aanvaarding daarentegen maakt wel een verschil.

Dit betekent niet dat je passief moet aanvaarden wat het leven je brengt. Je mag best nadenken over de zaken waar je geen controle over hebt, zolang je dit maar op een rationele manier doet.

Soms is het ‘ergste’ wat je overkomt essentieel voor persoonlijke groei.

Wat leer je van de situatie waarin je bent terechtgekomen? Hoe maakt datgene waar je geen controle over hebt je sterker?


Tip 2: Maak je hoofd leeg

Je kamer is volgestouwd met allerlei spullen. Je bent gewend geraakt aan je overvolle kamer, hoe ongemakkelijk en onaangenaam deze ook is.

Je weet vast wel hoe moeilijk het is om in een kamer vol spullen iets terug te vinden. Is de kamer netjes en opgeruimd dan vind je meteen wat je zoekt.

Op een dag besluit je om je kamer op te ruimen. Je haalt alles uit je kamer en maakt hem helemaal leeg. De kamer lijkt veel groter, je kunt je vrijer bewegen en je vindt alles makkelijk terug.

Kamer van het hoofd leegmaken voor innerlijke rust

Vergelijk deze kamer nu even met de toestand van je geest. Je geest zit vol gedachten, angsten, zorgen en eindeloos gepieker. Er is helemaal geen ruimte voor nieuwe en andere gedachten. En de innerlijke rust die je zoekt, vind je niet.

Hoe meer onnodige en nutteloze gedachten je verwijdert hoe helderder je alles ziet.

Innerlijke rust is als een schone en ruime kamer zonder overbodige, oude of kapotte spullen. Je vindt in een schone geest makkelijker datgene naar waar je op zoek was: innerlijke rust.


Tip 3: Leef in het heden

De meeste mensen zijn nooit volledig aanwezig in het heden. Volgens Eckhart Tolle, auteur van het boek ‘The Power of Now’ en spiritueel leraar, geloven de meeste mensen onbewust dat ‘het volgende moment’ veel belangrijker is dan het heden.

Door je te hierop te focussen mis je je hele leven want het leven is nooit ‘niet nu’.

Als je je geen (of minder) zorgen maakt over de toekomst maak je contact met je innerlijke zelf waardoor je een innerlijke rust ervaart.

Gaandeweg ontdek je dat jij niet bent wie je ‘denkt’ te zijn. En hiermee bedoelt Tolle je negatieve gedachten over zowel het verleden als het heden.

Jij bent niet je negatieve gedachten over dingen uit het verleden waar je je schuldig om voelt. Jij bent ook niet je negatieve gedachten over de toekomst.

Eckhart Tolle laat zien dat je in helder bewustzijn pas echt leeft. Hiervoor hoef je het niet ver te zoeken. De kern ervan draag je in jezelf. Het begint met stil zijn en je te focussen op dat ene moment waar toekomst en verleden je niet afhouden van wie je werkelijk bent.


Tip 4: Maak tijd voor jezelf

Als je te veel tijd alleen doorbrengt kun je eenzaam worden waardoor je ten prooi valt aan piekeren en negatieve gedachten. Dat bevordert je innerlijke rust natuurlijk helemaal niet.

Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je door de juiste hoeveelheid tijd alleen door te brengen net een innerlijke rust kunt vinden in deze hectische wereld.

Ruimte maken voor gezonde eenzaamheid leidt na verloop van tijd tot een dieper gevoel van tevredenheid.

Een tijdje alleen zijn doet je nadenken over je persoonlijk waarden. Je krijgt opnieuw ‘feeling’ met je eigen behoeften en met wat jij belangrijk vindt in het leven.

Het leven is op vele vlakken een concurrentiestrijd geworden: we willen allemaal een leuk baan met een aantrekkelijk salaris, we willen bewonderd worden om ons grote huis of onze grote wagen, we strijden om de hoogste plaats op de sociale ladder…

Meer concurrentie veroorzaakt minder innerlijke rust

We worden te veel en te vaak geleefd door anderen en we ‘moeten’ voldoen aan bepaalde verwachtingen.

Hoe minder je het gevoel hebt dat je aan bepaalde sociale behoeften moet voldoen hoe rijker je innerlijke zelf wordt en hoe makkelijker je innerlijke rust vindt.


Tip 5: Vergeef jezelf en anderen

Je gekwetst voelen en boos zijn wanneer je onrecht wordt aangedaan zijn begrijpelijke en volkomen natuurlijke reacties.

Maar gevoelens van wrok houden je tegen om innerlijke rust te vinden. Vasthouden aan deze gevoelens kost heel veel emotionele energie.

Volgens een onderzoek uit 2016 zorgt vergeving voor minder stress en minder negatieve gedachten.

Vergeven gaat trouwens niet om de andere persoon. Het gaat om vrede sluiten met jezelf.

Vergeven is zeggen: "Ik weet wat er gebeurd is. Ik weet wat ik heb gedaan. Ik weet wat de andere persoon heeft gedaan. Wat kan ik nu doen om te genezen en verder te gaan?"

Door anderen te vergeven nemen wrok en boosheid af zodat je je veel rustiger en vrediger gaat voelen.

Hetzelfde geldt voor jezelf. Piekeren over je gedrag of beslissingen die je hebt genomen nemen niet weg wat er is gebeurd. Je komt hierdoor alleen maar vast te zitten in zelfverwijt en spijt.

Zelfvergeving is vaak moeilijker dan anderen vergeven. Het is belangrijk te onthouden dat wat je in het verleden hebt gedaan, jou niet bepaalt. Wat jou wel definieert is wat je hebt geleerd uit het verleden en wat je vanaf nu doet.

Wees consequent in het nemen van gezonde beslissingen, zet je in voor positief gedrag en wees oprecht met jezelf. Als je hierin slaagt dan ben je goed op weg om innerlijke rust te vinden.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
  • Hoi,
    Ik heb veel overlast van de buren hoe moet je daar dan rust in vinden. Hier kun je niet van weglopen en juist na een drukke dag zoek ik rust en veiligheid in mijn huis maar deze wordt dan verstoord door heel veel lawaai veroorzaakt door Luise muziek en verheven stemmen.

    • Wat vervelend moet dat zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van geluidsoverlast van je buren:

      Probeer het eerst op een vriendelijke manier op te lossen door met je buren te praten. Misschien zijn ze zich niet bewust van het feit dat hun geluid storend is voor jou.

      Als je in een huis woont, kun je overwegen om geluidsisolerende materialen te gebruiken, zoals dikke gordijnen of vloerbedekking. Dit kan helpen om het geluid van buiten te dempen.

      Als de geluidsoverlast ernstig is of blijft voortduren, kun je overwegen om contact op te nemen met de lokale autoriteiten, zoals de wijkagente of het gemeente. Zij kunnen je wellicht verder helpen of advies geven.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Een Gelukkig leven begint met Balans

    >