november 15

0 comments

17 Hyperventilatie Symptomen Die Vaak Voorkomen

Ben je wel eens helemaal in paniek geraakt omdat je een vreselijk benauwd gevoel kreeg?

Ervaar je een drukkend gevoel op je borst als je angstig bent?

Raak je soms in ademnood in bepaalde situaties?

Dan kunnen deze klachten wijzen op hyperventilatie.

Hyperventilatie komt meer voor dan je denkt. Deze aandoening kan een verscheidenheid aan symptomen geven die heel intens en beangstigend kunnen zijn.

Wil je de hyperventilatie symptomen leren kennen en weten wat de gevolgen kunnen zijn? Dit artikel gaat je hierbij helpen.

Doel van dit artikel: in dit artikel leg ik je kort uit wat hyperventilatie precies is. Ik besteed met name aandacht aan de symptomen. Zo kun je zelf nagaan of je hyperventilatie hebt.

Heb ik hyperventilatie?

Er bestaan 2 vormen van hyperventilatie: acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie.

Acute hyperventilatie treedt meestal op bij angstgevoelens zoals bijvoorbeeld een angstaanval of een paniekaanval. Ook wanneer je grote inspanningen levert of intensief sport kun je een hyperventilatieaanval krijgen.

Chronische hyperventilatie is sluimerend aanwezig. Bij chronische hyperventilatie kun je dezelfde symptomen ervaren als bij acute hyperventilatie. Andere symptomen zijn heel specifiek voor chronische hyperventilatie. Maar hierover later meer.

Laten we eerst eens even nagaan wat er precies verkeerd loopt als je hyperventileert.

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel ventileren’, te veel ademen dus.

Beide vormen van hyperventilatie hebben te maken met een verkeerde ademhaling. Bij acute hyperventilatie ga je plots verkeerd ademen waardoor je allerlei typische symptomen krijgt.

Bij chronische hyperventilatie heb je jezelf – onbewust – aangeleerd om verkeerd te ademen. Hierdoor kun je typische symptomen van hyperventilatie krijgen, maar ook nog tal van andere klachten.

Een normale ademhaling verloopt rustig vanuit de buik. Als je hyperventileert dan adem je te snel en te diep en ga je meestal vanuit je borst ademen. Hierdoor krijg je te veel zuurstof binnen en verlaat er te veel koolstofdioxide het lichaam.

Je lichaam voelt dat er iets aan de hand is en gaat stresshormonen aanmaken. Het maakt zich als het ware klaar om in de aanval te gaan.

Hierdoor krijg je allerlei vervelende symptomen. Welke deze kunnen zijn komen wat later uitgebreid aan bod.

Wil je meer weten over hoe je ademhaling precies werkt? Wil je weten wat er precies gebeurt met je lichaam als je hyperventileert?

Dan kun je hierover alles terugvinden in mijn artikel ‘Wat Is Hyperventilatie? Simpele uitleg + Symptomen & Tips’.

Denk je dat je aan hyperventilatie lijdt? Lees dan zeker verder. In volgende alinea's geef ik je een opsomming van de symptomen van zowel acute als chronische hyperventilatie.

Om deze symptomen beter te begrijpen geef ik ook wat duiding bij deze klachten.


Alle hyperventilatie symptomen die je moet weten

Misschien ga je er meteen vanuit dat symptomen van hyperventilatie ontstaan door zuurstoftekort in het bloed.

Nou, eigenlijk is dit niet zo... Het is net een tekort aan koolstofdioxide dat deze symptomen uitlokt.

Een tekort aan koolstofdioxide wordt in medische termen hypocapnie genoemd. Dit tekort aan koolstofdioxide maakt het bloed minder zuur waardoor de zuurstoftoevoer niet goed meer verloopt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er wel nog voldoende zuurstof in het bloed aanwezig is, maar dat de bloedtoevoer gereduceerd wordt.

Vandaar dat er niet voldoende zuurstof naar bepaalde organen, lichaamsdelen en je hersenen gaat. Hierdoor ontstaan de typische symptomen van hyperventilatie.


#1 Druk op de borst en hartkloppingen

Omdat je bloedvaten vernauwen en er niet voldoende zuurstofrijk bloed naar je hart wordt gepompt gaat je hartspier onregelmatiger werken.

Hierdoor kun je pijnlijke steken in je borstkas krijgen en een drukkend of opgejaagd gevoel. Je kunt ook hartkloppingen ervaren.


#2 Kortademigheid

Een verkeerde ademhaling op zich kan leiden tot een gevoel van kortademigheid. Door te diep en te snel in te ademen kan je het gevoel krijgen dat je zonder adem gaat vallen.

Toch speelt bij deze kortademigheid ook de vernauwing van de bloedvaten en het tekort aan koolstofdioxide een rol.


#3 Duizeligheid

Duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd, concentratiestoornissen en het gevoel flauw te vallen.

Omdat de bloedvaten in je hersenen zich vernauwen krijgen deze een tekort aan zuurstofrijk bloed.

Hierdoor kun je je behoorlijk duizelig en licht in je hoofd voelen. Ook je concentratie neemt hierdoor af. Je kunt zelfs het gevoel krijgen dat je elk moment kunt flauwvallen.

Pas dus goed op wanneer je vermoed dat je een hyperventilatie aanval krijgt.



#4 Een slap gevoel in je armen en benen

Duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd kunnen je het gevoel geven dat je slap op je benen staat. Dit slappe gevoel komt ook vaak in je armen voor.

Het is dan net alsof deze heel zwaar langs je lichaam hangen. Dit komt meestal door de duizeligheid, maar ook het gebrek aan zuurstoftoevoer kan hiervan een oorzaak zijn.


#5 Een gevoel van onwerkelijkheid

Als je hyperventileert kun je een behoorlijk vervelend gevoel van onwerkelijkheid ervaren.

Ook dit ontstaat doordat er minder zuurstofrijkbloed naar je hersenen wordt vervoerd.

Dit brengt ook met zich mee dat je vaak wazig gaat zien en dat geluiden anders lijken te klinken.


#6 Het gevoel een prop in de keel te hebben

Stress en gespannenheid kunnen je vaak het gevoel geven dat je een prop in de keel hebt.

Omdat je bij hyperventilatie helemaal verkeerd ademt kan dit gevoel nog sterker worden.


#7 Overmatig zweten

Hyperventilatie en angst gaan vaak hand in hand. Je weet vast wel dat als je angstig bent, je overmatig kunt gaan zweten.

Bij hyperventilatie zorgt niet alleen je angst voor overmatig zweten, maar ook je verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat het zweet je uitbreekt.


#8 Een droge mond

Bij een normale, rustige ademhaling adem je in via de neus en uit via de mond.

Als je hyperventileert wil je zo naar adem happen dat je vaak zowel in- als uitademt via je mond.

Hierdoor kan je een bijzonder droge mond krijgen. Dit is niet alleen vervelend en onaangenaam, maar een droge mond leidt ook vaak tot tandbederf.


#9 Tintelende ledematen en tintelingen rond de mond

Door een verlaagd koolstofdioxidegehalte in je bloed worden de perifere zenuwen extra geprikkeld. Net door deze prikkeling kan je tintelende ledematen krijgen of kun je tintelingen rond de mond krijgen.


#10 Maagdarmstoornissen

Als je hyperventileert, dan heb je de neiging om naar lucht te happen.

Hierdoor kun je maag-en darmklachten krijgen zoals een opgeblazen gevoel of spijsverteringsproblemen.

Ook de beperkte bloedtoevoer kan een rol spelen bij deze maagdarmstoornissen.


#11 Geeuwen en zuchten

Net omdat je op een verkeerde manier ademhaalt voelt het alsof je niet genoeg lucht binnenkrijgt. Iemand die lijdt aan hyperventilatie zal dan ook vaak geeuwen of zuchten om dit gevoel te compenseren.

Al deze symptomen kunnen behoorlijk intens zijn. Zo intens zelfs dat het lijkt alsof je alle gevoel van realiteit kunt verliezen.

Heel veel mensen denken bij deze symptomen meteen aan een lichamelijke aandoening. Hierdoor raken ze nog meer in paniek en dan zijn we natuurlijk weer bij af...

Je raakt ervan overtuigd dat je aan een ernstige lichamelijke aandoening, je geraakt in paniek, de symptomen steken nog harder de kop op... je komt in een vicieuze cirkel terecht.

Vaak ken je de reden waarom je hyperventileert. Soms kan een hyperventilatieaanval zomaar uit het niets lijken te komen. Soms kunnen hyperventilatie symptomen ’s nachts zelfs opduiken.

Zoals eerder in dit artikel beloofd, haal ik ook nog even de symptomen van chronische hyperventilatie aan. Bij chronische hyperventilatie kun je dezelfde symptomen ervaren als bij acute hyperventilatie.

Toch kan chronische hyperventilatie klachten veroorzaken die je niet zo meteen met hyperventilatie in verband zou brengen. Lees je even mee?

Bij chronische hyperventilatie daalt het gehalte aan koolstofdioxide in je lichaam heel geleidelijk aan. Hierdoor treden symptomen vaak minder snel op en zijn ze minder hevig. Ze kunnen wel sluimerend aanwezig zijn in je lichaam en je levenskwaliteit behoorlijk negatief beïnvloeden. Door de soms vage symptomen is de diagnose chronische hyperventilatie niet altijd makkelijk te stellen.



Typische symptomen bij chronische hyperventilatie

#12 Een altijd aanwezige druk op de borst

Omdat je al weken, maanden of jaren verkeerd ademt heb je een chronisch tekort aan koolstofdioxide in je bloed opgebouwd.

Hierdoor heeft je hartspier gedurende al die tijd te onregelmatig en te veel gewerkt.

Dit is één verklaring waarom je bij chronische hyperventilatie een altijd aanwezige druk op de borst voelt.

Maar ook de vernauwing van de bloedvaten en het gebrek aan een zuurstofrijke bloedtoevoer spelen hierbij een rol.


#13 Hoge bloeddruk

Ook een hoge bloeddruk is het gevolg van een vernauwing van de bloedvaten en van een tekort aan koolstofdioxide in het bloed.

Eerder leerde je al dat een tekort aan koolstofdioxide ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de verschillende organen wordt gereduceerd.

Nauwere bloedvaten en een gereduceerde bloedtoevoer zorgen ervoor dat er meer druk op de bloedsomloop moet gezet worden. Daarom gaat chronische hyperventilatie vaak gepaard met een hoge bloeddruk.



#14 Spierpijn en krampen in de spieren

Ook dit is een gevolg van verkeerd te ademen.

Je spieren hebben immers veel zuurstofrijk bloed nodig om goed te werken.


#15 Snel buiten adem zijn

Mensen met chronische hyperventilatie zijn snel buiten adem. Zo is een trap oplopen of actief bezig zijn vaak moeilijk voor hen.

Mensen denken vaak dat ze een heel slechte algemene conditie hebben. Heel vaak is echter chronische hyperventilatie hiervan de oorzaak.


#16 Vermoeidheid

Tijdens het slapen ademen de meeste mensen zoals het hoort: rustig en vanuit de buik.

Als chronische hyperventilatie ‘patiënt’ ben je zo gewend geraakt aan een andere manier van ademen dat je deze ook ’s nachts onbewust verderzet.

Ademen tijdens het slapen kost je dan eigenlijk net zoveel moeite als ademen overdag. Dit betekent meteen ook dat je eigenlijk niet rust zoals het hoort.

Bovendien kan een hyperventilatieaanval ’s nachts je behoorlijk angstig maken. Hierdoor wordt je nachtrust verstoord.

Resultaat: een algemeen vermoeid gevoel overdag.

Zweeds wetenschappelijk onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat er een verband bestaat tussen chronische hyperventilatie en het chronisch vermoeidheidssyndroom.



#17 Depressie

Depressie en chronische hyperventilatie gaan vaak hand in hand.

Mensen die vaak piekeren lijden door hun angsten vaak aan chronische hyperventilatie, maar ook vice versa.

Chronische hyperventilatie kan ook leiden tot depressie.

Heel veel symptomen zijn zo intens, vervelend en beangstigend dat een depressie hiervan het uiteindelijke gevolg is.

Tot slot wil ik je nog even meegeven dat hyperventilatie geen gevaarlijke aandoening is. Toch maak je je door de verscheidenheid aan intense symptomen vaak ongerust.

Dit kan een heel negatieve impact hebben op je levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk om hyperventilatie te overwinnen.

Hoe je dit kunt leer je in mijn artikel over chronische hyperventilatie. Het loont ook zeker de moeite om eens de test te doen die je in dit artikel terugvindt.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>