februari 6

0 comments

5 Tips Om Flauwvallen door Stress Te Voorkomen & Verhelpen

Flauwvallen kan vele oorzaken hebben zoals een lage bloeddruk, te weinig eten en drinken, oververhitting.

Voor de meeste mensen is het een raadsel waarom dit gebeurt. Maar tegenwoordig is ook stress vaak een oorzaak.

Flauwvallen door stress kan erg gevaarlijk zijn. Gelukkig kun je er ook iets aan doen!

In dit artikel zal ik je precies uitleggen waarom je kan flauwvallen door stress en ook wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Doel van dit artikel: Je leert de symptomen kennen die vooraf gaan aan flauwvallen door stress en je komt te weten wat je het beste doet als je voelt dat je gaat flauwvallen. Uiteraard krijg je ook nuttige tips om flauwvallen door stress te voorkomen.


Kun je flauwvallen door stress?

Als je flauwvalt dan verlies je gedurende korte tijd het bewustzijn. In medische termen wordt flauwvallen syncope genoemd.

Flauwvallen gebeurt meestal wanneer de hoeveelheid bloed die naar je hersenen stroomt plotseling afneemt.

Als dit één keer gebeurt is dat geen reden om meteen in paniek te krijgen. Val je regelmatig flauw, dan maak je je vast zorgen en wil je hier meer over weten.

En gelijk heb je! Flauwvallen door stress is niet alleen vervelend, het kan in dat geval ook gevaarlijk zijn.


Wat zijn de symptomen van flauwvallen door stress?

Dit zijn veelvoorkomende symptomen van flauwvallen:

#1: Duizeligheid

Duizeligheid kent verschillende vormen. Je kunt je licht in je hoofd voelen.

De wereld om je heen kan plots beginnen draaien of je kunt het gevoel hebben dat je niet stevig op je benen staat.

#2: Sufheid

Net voor je gaat flauwvallen kan je je heel suf voelen. Je hebt het gevoel dat je niet meer helder kunt denken en je kunt je op niets meer concentreren. Je bent er als het ware niet meer bij.

#3: Zweten

Als je dreigt flauw te vallen kun je het zowel vreselijk warm als koud krijgen. Ook zweten is een van de typische symptomen die aan flauwvallen vooraf gaan.

#4: Maag-darmproblemen

Flauwvallen gaat ook vaak gepaard met maagdarmproblemen. Je kunt je plots misselijk voelen, overgeven of diarree door stress krijgen.

#5: Verhoogde hartslag

Een verhoogde hartslag kan leiden tot flauwvallen. Maar als je voelt dat je gaat flauwvallen kan je hartslag ook de hoogte ingaan.

Je hartslag kan oplopen tot wel 160 slagen per minuut als je dreigt flauw te vallen.

#6: Oorsuizen

Als de hoeveelheid bloed die naar je hersenen gepompt wordt plots daalt dan doet je lichaam zijn best om je hersenen toch van zuurstof te voorzien.

Deze inspanning die je lichaam levert kan oorsuizen veroorzaken. Oorsuizen kan ook ontstaan als gevolg van een te hoge bloeddruk door stress

#7: Bleekheid

Omdat er net voor het flauwvallen veel minder bloed door je lichaam wordt gepompt kun je er behoorlijk bleek gaan uitzien.


Wat te doen als je voelt dat je gaat flauwvallen?

Volgende stappen kunnen voorkomen dat je het bewustzijn verliest.

Probeer eerst en vooral te gaan zitten als je het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen door stress. Dit is belangrijk omdat je dan de minste kans hebt om je te bezeren als je valt.

Als je kunt, ga dan liggen met je benen in de lucht.

In sommige omstandigheden is dit niet mogelijk. Dan kun je het beste gaan zitten, je hoofd tussen je knieën leggen en je handen achter je hoofd houden.

Duw vervolgens met je handen je hoofd naar boven en duw met je hoofd terug tegen je handen. Daardoor zet je kracht op je nekspieren en stimuleer je de bloedtoevoer naar je hersenen.

Of je nu zit of ligt, wacht een tijdje tot je je beter begint te voelen en sta dan langzaam op.

Om je bloeddruk weer te verhogen kun je een strakke vuist maken en je armen opspannen.

Ook je benen kruisen of ze stevig tegen elkaar drukken kan helpen om je bloeddruk weer te normaliseren.

Bekijk nu de onderstaande video voordat je verder gaat met het lezen van dit artikel:


Wat te doen als iemand anders flauwvalt door stress?

Zie je iemand flauwvallen dan is het belangrijk dat je deze persoon zo goed mogelijk helpt.

Heel belangrijk is dat je de bloedstroom naar de hersenen stimuleert. Dit kun je doen door deze persoon neer te leggen en de voeten boven het niveau van het hart te brengen.

Je kunt deze persoon ook laten zitten met het hoofd tussen de knieën en wat druk uitoefenen op het hoofd.

Draagt deze persoon strakke kleding, maak deze dan wat losser.

Vraag het slachtoffer niet om meteen recht te staan. Je laat iemand die flauwviel het beste 10 tot 15 minuten liggen of zitten.

Man die flauwgevallen is

Komen meerdere mensen toegesneld om te helpen, zorg er dan voor dat deze wat plaats maken. Het slachtoffer moet de kans krijgen om rustig te herstellen van de aanval.

In een koele, rustige plaats komt iemand die flauw is gevallen het beste weer tot zijn positieven. Ook een koele slok water kan de bloedtoevoer naar de hersenen enigszins versnellen.


Wat is de oorzaak van flauwvallen door stress?

Flauwvallen is meestal het gevolg van een kortdurende voorbijgaande verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Maar hoe komt het dat je hersenen soms te weinig zuurstof krijgen?

Door emotionele prikkels zoals plotselinge angst of pijn kun je flauwvallen door stress.

Stel: je lijdt aan een spinnenfobie. Bij de aanblik van een spin op het aanrecht kan je zo in paniek geraken dat angst het volledig van je overneemt en je flauwvalt.

Flauwvallen kan ook optreden als je te snel opstaat vanuit een zittende of liggende houding. In medische termen heet dit orthostatische hypotensie. Als je plots opstaat dan verzamelt zich onder invloed van de zwaartekracht extra bloed in je benen. Je bloeddruk daalt dus letterlijk.

Verder kan flauwvallen ontstaan door hartritmestoornissen, hyperventilatie of bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Flauwvallen is meestal onschuldig. Bij regelmatig flauwvallen is het wel belangrijk om uit te zoeken wat de onderliggende reden is. En een van deze redenen kan stress zijn.

Eigenlijk is flauwvallen een veiligheidsmechanisme van het lichaam. Door de zwaartekracht val je op de grond en door deze liggende houding herstelt de bloedtoevoer naar de hersenen.

Maar er is ook een evolutionaire redenen waarom je soms gaat flauwvallen door stress.


Polyvagaal theorie en stress

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die flauwvallen associëren met ons overlevingsinstinct.

Zo ook de polyvagaal theorie. Kennis over deze theorie is belangrijk als je last hebt van chronische stress en spanningen.

Deze vrij recente theorie werd door Stephen Porges, professor in de psychiatrie aan de Universiteit van North Carolina, in 1994 geïntroduceerd. Deze theorie biedt vernieuwde inzichten over hoe het gehele zenuwstelsel werkt.

Professor Porges was trouwens ook een van de eerste wetenschappers die het belang van de zwevende zenuw of de nervus vagus onderstreepte.

Meer begrip van deze theorie kan je helpen om op het moment dat je lichaam in een bepaalde reactie schiet – vechten, vluchten, bevriezen - deze te plaatsen en te herkennen als een automatische reactie van je autonome zenuwstelsel.

En net doordat je dit als dusdanig herkent, krijg je de mogelijkheid om terug te keren naar een andere staat. Een staat waarin je niet in de aanval gaat of in paniek schiet.

Je verliest dan je bewustzijn als een manier om je te beschermen tegen waargenomen dreigingen.

Er zijn wel meerdere zoogdieren die van deze techniek gebruikmaken. Zo kan een buidelrat bijvoorbeeld ‘voor dood spelen’ als hij geconfronteerd wordt met iets bedreigends. Zijn bloeddruk daalt en hij ligt er levenloos bij. Hij bevindt zich in een staat van vasovagale syncope.

Deze polyvagaal theorie is een nogal zware materie. Maar het komt erop neer dat je hele autonome zenuwstelsel zo georganiseerd is dat het je wil beschermen.

Wil je meer te weten komen over deze theorie? Bekijk dan de onderstaande video:

Val je regelmatig flauw dan maak je je hier vast zorgen in. Juist door deze angst om flauw te vallen ga je je stresssysteem nog meer belasten waardoor je in een vicieuze cirkel kunt terechtkomen.


Wat kun je doen om flauwvallen door stress te voorkomen?

Wil je flauwvallen door stress voorkomen dan zul je zoveel mogelijk stress moeten vermijden.

Klinkt dit voor jou makkelijker gezegd dan gedaan? Dat begrijp ik! De laatste tip in deze rubriek zal je hierbij zeker helpen. Vooraleer ik je deze unieke tip verklap wil ik je eerst even wat algemene tips geven om flauwvallen door stress te vermijden.


Tip 1: Eet regelmatig

Regelmatig eten en geen maaltijden overslaan is vaak moeilijk als je een stressvol bestaan leidt. Toch is dit heel belangrijk om flauwvallen door stress te voorkomen.

Een tekort aan voedingstoffen (lees: honger) kan je lichaam als een bedreiging beschouwen. Hierdoor treedt de fight or flight respons in actie want je lichaam wil overleven.

Daarom is gezonde en regelmatige voeding belangrijk als je onder stress staat. Krijg je tussen de maaltijden door trek, ga dan altijd voor een gezond tussendoortje.


Tip 2: Drink voldoende

Net zoals bij een hongergevoel gaat je lichaam ook in de overlevingsmodus als het voelt dat je gedehydrateerd geraakt.

Voldoende water drinken is dan ook de boodschap. Aanbevolen wordt om anderhalve tot twee liter water te drinken per dag.

Goed gehydrateerd blijven helpt ook je spijsverteringsstelsel waardoor je ook diarree door stress kunt voorkomen.

Vind je het moeilijk om zoveel water te drinken, dan kan waterrijk voedsel je ook helpen bij flauwvallen door stress

Tip 3: Blijf bewegen

Bij regelmatige lichaamsbeweging komen gelukshormonen vrij. Dit zijn de perfecte stofjes om de negatieve effecten van stresshormonen te bestrijden.

Door regelmatig te bewegen gaat je bloed ook sneller stromen en wordt er meer zuurstof naar alle weefsels en organen naar je lichaam gestuurd, ook naar je hersenen.

Eerder kon je al lezen dat flauwvallen door stress gebeurt omdat de bloedtoevoer naar je hersenen afneemt. Het is dan ook logisch dat meer bewegen de kans op flauwvallen door stress vermindert.

Moet je lange tijd zitten of staan, zorg er dan voor dat je je benen regelmatig beweegt en je knieën niet ‘op slot’ zet. Ook dit belemmert namelijk de doorbloeding van je lichaam.


Tip 4: Vermijd grote inspanningen bij warm weer

Ook als je lichaamstemperatuur te hard stijgt gaat je lichaam in overlevingsmodus. Val je vaak flauw, vermijd dan zoveel mogelijk inspanningen bij warm weer.

Inspanningen zijn goed voor de doorbloeding van je organen maar als de kerntemperatuur boven de 37 graden gaat dan stelt je lichaam alles in het werk om af te koelen.

In eerste instantie ga je zweten. Je huid wordt hierdoor vochtig, het vocht verdampt en door die verdamping wordt warmte onttrokken uit je lichaam.

Maar er gebeurt nog meer in je lichaam bij te warme temperaturen.

Om af te koelen gaat je hart sneller pompen om meer bloed naar je huid te sturen. Omdat je lichaam zich concentreert op het afkoelen van je huid kan dit bloed moeilijker je hersenen bereiken.

Je gaat zweten... Warmte wordt onttrokken... Je hart gaat sneller pompen... Bloed bereikt je hersenen moeilijker!

Tip 5: Het Stressvrij Geheim

Zo, dit waren de eerste tips om flauwvallen door stress te voorkomen. Dat jij nu deze vervelende aandoening ervaart, betekent niet dat jij er je hele leven mee moet leven.

Ik kondigde het eerder al aan: om flauwvallen door stress te voorkomen zal je met minder stress door het leven moeten gaan.

De meest efficiënte tip heb ik dan ook doelbewust als laatste bewaard. Deze tip voorkomt niet alleen flauwvallen door stress maar zal er ook voor zorgen dat je met minder stress door het leven gaat. Dit e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ kun je helemaal gratis ontvangen.

Doe nu de gratis Stress test hieronder om de ernst van je stress klachten in kaart te brengen.

Zodra je deze test hebt gedaan krijg je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis naar je mailbox gestuurd.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>