maart 4

0 comments

5 Tips Om Bloedneus Door Stress Te Stoppen & Voorkomen

Een bloedneus door stress is gênant en bovendien erg vervelend.

Het probleem is vaak dat je de oorzaak van een neusbloeding niet weet. Hierdoor wordt het ook moeilijk om deze aandoening te stoppen en verhelpen.

Ik ga je daarbij helpen.

In dit artikel geef ik je 5 gezonde tips waarmee je deze vervelende aandoening kunt voorkomen en genezen.

Doel van dit artikel: Je komt te weten wat het verband is tussen stress en een bloedneus en hoe het komt dat zowel chronische als acute stress een bloedneus kan veroorzaken. Dit artikel zou natuurlijk niet compleet zijn zonder enkele handige tips om een bloedneus door stress te voorkomen.


Kan stress een bloedneus veroorzaken?

Een bloedneus komt altijd op de meest ongelegen momenten: vlak voor die grote presentatie, op een eerste date of net voor een sollicitatiegesprek.

De gemene deler in deze situaties: ze zijn allemaal behoorlijk stressvol.

Kan stress de boosdoener zijn als je neus vaak bloed?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: ja, dat kan.

Als je dit artikel leest dan ben je het stadium waarschijnlijk al voorbij en heb je regelmatig met een bloedneus te maken.

Het is in ieder geval goed dat je je verdiept in hoe je een bloedneus door stress kunt verminderen en voorkomen.

Toch hoeft een bloedneus geen reden tot paniek te zijn. Een bloedneus door stress is namelijk heel vrij goed te behandelen.

Als een bloedneus gelinkt is aan stress dan stel jij je waarschijnlijk de vraag of je wel zoveel stress ervaart.

Laten we even kijken wat de symptomen zijn van stress en hoe stress een bloedneus kan uitlokken.


Wat zijn de symptomen van stress?

Stress kan zorgen voor heel wat vervelende klachten en symptomen. Sommige hiervan zijn gelinkt aan een bloedneus door stress.

De symptomen van stress variëren sterk bij verschillende mensen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van stress waar je moet op letten als je vaak een bloedneus hebt.


Symptoom 1: hoofdpijn

Misschien heb je er zelf last van: hoofdpijn door stress.

Hoofdpijn door stress kan inderdaad leiden tot of gepaard gaan met een bloedneus.

Uit een studie gepubliceerd in het Kufa Medical Journal, bleek dat mensen met migraine opvallend meer neusbloedingen hadden dan diegenen die niet vaak hoofdpijn hadden.

Waarom dit zo is, daar is eigenlijk nog bijkomend onderzoek voor nodig.

Feit is wel dat er een verband bestaat tussen regelmatig hoofdpijn hebben door stress en neusbloedingen.


Symptoom 2: neuspeuteren

Sommige mensen knarsen vaak met hun tanden als ze stress ervaren, anderen bijten op hun wangen.

Andere mensen gaan nagelbijten en er zijn ook mensen die gaan neuspeuteren als ze onder stress staan.

Het zijn allemaal nerveuze trekjes die helpen om emoties onder controle te houden. Ze bieden een tijdelijke afleiding, een vorm van ontspanning zeg maar. Ze werken stimulerend voor de een en rustgevend voor de ander.

Onderzoek wijst trouwens uit dat neuspeuteren een soort van obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) kan zijn als iemand onder stress staat.

Door in je neus te peuteren kun je echter de kleine bloedvaatjes in je neus flink beschadigen. En beschadigde bloedvaatjes resulteren uiteraard in een bloedneus.

Stress kan leiden tot neuspeuteren, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een bloedneus- bloedneus door stress

Symptoom 3: hoge bloeddruk

Of een hoge bloeddruk door stress een verhoogd risico op een bloedneus veroorzaakt blijft een onderwerp van discussie.

Het is niet bekend dat een hoge bloeddruk direct een bloedneus veroorzaakt. Maar het is wel waarschijnlijk dat de bloedvaten in je neus hierdoor vatbaarder zijn voor beschadiging waardoor je neus wel vaker gaat bloeden.

Hypertensie of een hoge bloeddruk is dus wel degelijk een trigger voor een bloedneus door stress.

In deze studie gebruikten onderzoekers gegevens van de Koreaanse National Health Insurance Service om het risico op neusbloedingen te onderzoeken bij mensen met een hoge bloeddruk.

In een groep van 35.749 deelnemers ontdekten de onderzoekers dat mensen met een hoge bloeddruk in het verleden een verhoogd risico hadden op neusbloedingen vergeleken met mensen met een normale bloeddruk.

Een hoge bloeddruk door stress kan er ook voor zorgen dat je meer bloed verliest dan anders het geval zou zijn bij een bloedneus. Je bloed stroomt namelijk sneller door je bloedvaten.


Symptoom 4: Hart- en vaataandoeningen

Stress brengt een ongezondere levensstijl met zich mee waardoor je een grotere kans ontwikkelt op hart- en vaatziekten.

Maar dit is niet de enige reden waarom stress schadelijk is voor je hart- en vaatstelsel.

Stress beïnvloedt de amygdala. Dit is een amandelvormige cluster van neuronen in de hersenkwab. De amygdala verwerkt negatieve prikkels en reageert op gevoelens van angst.

Onderzoek aan de Harvard Medical School heeft uitgewezen dat een overactieve amygdala ontstekingen en verkalking in je aders kan veroorzaken.

Nu veroorzaken deze hart- en vaataandoeningen niet meteen een bloedneus maar mensen die eraan lijden moeten wel vaak bloedverdunners nemen. Als je dan een wondje hebt in je neus – of om het even waar in je lichaam – gaat dit veel meer bloeden.

Dat de symptomen van chronische stress het risico op een neusbloeding inhouden is je nu vast al duidelijk. Maar ook acute stress kan een bloedneus veroorzaken.

De amygdala kan door stress actiever worden. Hierdoor kunnen aders ontsteken en kan je onder andere een bloedneus krijgen.

Een bloedneus door acute stress?

Als je je in het dagelijks leven vaak zorgen maakt of als je lijdt aan een bepaalde fobieën zoals bijvoorbeeld hoogtevrees of claustrofobie, dan ben je vatbaarder voor neusbloedingen en andere aandoeningen.

Hoewel deze bloedneuzen vaak niet levensbedreigend zijn, kunnen ze onaangenaam en gênant zijn, vooral in het openbaar.

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat 40 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten lijden aan een angststoornis en dat zij meer risico lopen op plotse en chronische neusbloedingen.


Soorten bloedneuzen door stress

Misschien heb je al gemerkt dat de ene bloedneus de andere niet is.

Peuter je vaak in je neus dan kan dit je neus oppervlakkig beschadigen en kunnen er vrij kleine bloedingen ontstaan.

Een heel ander verhaal wordt het als het bloed uit je neus stroomt, je ook de smaak van bloed in je mond proeft en als je het gevoel hebt dat er ook bloed naar je keel loopt.


Oppervlakkige neusbloedingen

Deze neusbloedingen ontstaan wanneer de bloedvaten in je neus beschadigd raken, bijvoorbeeld door te peuteren in je neus of je neus te hard te snuiten.

Een oppervlakkige bloedneus begint aan de voorkant van je neus op het onderste deel van de wand die je twee neusgaten scheidt.

Haarvaatjes en kleine bloedvaatjes in dit voorste deel van de neus zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken en bloeden.

Dit is de meest voorkomende soort bloedneus en is meestal niet ernstig.


Inwendige neusbloedingen

Een inwendige neusbloeding ontstaat in het diepste deel van je neus.

Deze bloedneus wordt veroorzaakt door een bloeding in de grotere bloedvaten in het achterste deel van je neus bij je keel. Het kan leiden tot hevige bloedingen, waarbij het bloed tot achter in je keel kan stromen.

Voor dit type bloedneus heb je vaak medische hulp nodig. Dit soort bloedneus is trouwens ook niet zonder gevaar. Maar hierover later meer.

Laat ons eerst even kijken wat je het beste kunt doen als je neus bloedt.


Hoe het bloeden stoppen bij een bloedneus door stress?

Meestal is het mogelijk een bloedneus door stress in 5 eenvoudige stappen te stelpen.

  • Stap 1: Ga lichtjes voorover gebogen zitten of staan.
  • Stap 2: Snuit je neus maar doe dit niet te hard.
  • Stap 3: Knijp gedurende 10 minuten je neus dicht net onder het harde gedeelte van je neus.
  • Stap 4: Laat je neus los en controleer of het bloeden is gestopt.
  • Stap 5: Herhaal de vorige stappen als je neus nog steeds bloedt.

Je kunt eventueel ook een koud kompres op de brug van uw neus leggen.

Ga vooral niet liggen als je een bloedneus wilt stelpen. Als je ligt kun je het bloed namelijk inslikken wat je maag kan irriteren.

Ga onmiddellijk naar de dokter als je een bloedneus niet zelf kunt stelpen. Misschien is een intensievere behandeling vereist.

In onderstaande video vertelt huisarts Yoeri Zuidwijk heel duidelijk wat je moet doen om een bloedneus te stelpen.


Kan een bloedneus door stress gevaarlijk zijn?

De meeste neusbloedingen zijn vrij onschuldig. Maar als je heel vaak een bloedneus hebt, kan dat een vroeg teken zijn van andere medische problemen.

Vooral als je vaak inwendige neusbloedingen hebt is het zeker verstandig om een arts te raadplegen.

Weer vooral alert bij inwendige neusbloedingen waarbij het bloeden na 20 minuten druk uitoefenen op je neus nog niet gestopt is.


Hoe kun je een bloedneus door stress stoppen en behandelen?

Tip 1: boost je immuunsysteem

Stresshormonen hebben een heel negatief effect op je immuunsysteem. Dit betekent dat je lichaam minder goed vecht tegen virussen en bacteriën.

Je neus is een van de meest toegankelijke plaatsen voor virussen en bacteriën. Dit betekent meteen ook dat deze ziektemakers vaak je neus als eerste aantasten en een neusinfectie veroorzaken. En een neus die geïnfecteerd is bloedt makkelijker.

Veel fruit en verse, onbewerkte groenen moeten dus zeker op je menu staat als je vaak last hebt van een bloedneus door stress.

Wees wel voorzichtig met vitamine C. Een te hoge inname van vitamine C kan een bloedneus veroorzaken maar ook door een te laag gehalte aan vitamine C word je gevoeliger voor neusbloedingen.

Je houdt je het best aan een natuurlijke inname van vitamine C. Neem deze niet in tabletvorm. Minimaal twee stukken fruit per dag en drie tot vier porties groenen zijn voldoende om je vitamine C-gehalte op peil te houden.

Ook water speelt een belangrijke rol voor de werking van je immuunsysteem. Drink zeker anderhalve tot twee liter water per dag. Zo voorkom je trouwens ook dat je neus gaat uitdrogen. En een te droge neus kan ook neusbloedingen veroorzaken.

Boost je immuunsysteem:  2+ stukken fruit 3-4 porties groenen 1,5-2+ liter water

Tip 2: opgepast met alcohol en cafeïne

Een fris biertje kan op een warme zomerdag je dorst perfect lessen en heerlijk smaken na een drukke dag op het werk. Toch is het geen goed idee om veel alcohol te drinken als je vaak een bloedneus door stress hebt.

Alcohol heeft een bloedvat verwijdende werking. Hoe meer je bloedvaten openstaan hoe slapper deze worden en hoe groter de kans op scheurtjes. Deze scheurtjes kunnen op hun beurt er dan weer voor zorgen dat je neus vaker bloedt.

Bovendien werkt alcohol - net zoals cafeïne – uitdrogend wat kan leiden tot meer irritatie in je neus. En ook als je neus droog en geïrriteerd is, gaat deze sneller bloeden.

Wist je trouwens dat te veel alcohol drinken je ook de vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te blijven ontneemt? En deze zijn net heel belangrijk voor het ondersteunen van je immuunsysteem.


Tip 3: herken stressvolle situaties

Heb je vaak een bloedneus ga dan na wat je vaak onbewust doet als je onder stress staat.

  • Als je gestresseerd bent, zit je dan vaak in je neus te peuteren?
  • Snuit je je neus vaak als chronische stress ervaart?
  • Ga je meer roken?
  • Drink je meer koffie?
  • Eet je ongezonder?

Probeer je bewust te zijn van de situaties die je stress bezorgen en let dan op hoe je lichaam reageert.

Het is niet al te waarschijnlijk dat stress op zichzelf de oorzaak is dat je neus spontaan begint te bloeden maar vooral hoe jij op stress reageert.


Tip 4: stel je grenzen

Bloedt je neus zonder dat je iets onderneemt als je onder stress staat (zoals bijvoorbeeld je neus vaak snuiten of meer roken) dan is het belangrijk deze situaties te evalueren en je grenzen te stellen.

Voel je je meer gestrest in aanwezigheid van bepaalde mensen probeer dan een manier te vinden om bij deze mensen je grenzen te stellen. Dit is bijvoorbeeld heel belangrijk als een narcist je leven behoorlijk moeilijk maakt.

Houdt de situatie verband met je werk, probeer dan ook daar je grenzen te stellen. Ga desnoods op zoek naar een andere baan voor je overspannen raakt en in een burn-out terechtkomt.

Grenzen stellen is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zonder deze grenzen ga je in ‘overdrive’ en val je op termijn onvermijdelijk te prooi aan chronische stress.

Door grenzen te stellen geef je jezelf de toestemming om af en toe ‘nee’ te zeggen, om niet de hele wereld op je schouders te dragen.

Je hoeft niet de hele wereld op je schouders te dragen.  Het is oké om 'NEE' te zeggen. Vergeet dit niet!

Tip 5 : Het Stressvrij Geheim

Een bloedneus krijgen door stress is één van de vele symptomen van stress zoals je hebt kunnen lezen.

Mocht je nu concluderen dat jouw regelmatige bloedneus door stress komt, hoeft dit niet te betekenen dat jij er voor de rest van je leven mee moet leven.

Door je manier van leven op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf namelijk voorgoed van stress symptomen en spanningsklachten genezen. Met name je gedachten over stress veranderen is belangrijk.

Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ kun jij uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:

  • Waarom jij kwetsbaarder bent voor stress dan anderen
  • Wat je moet doen om snel mogelijk uit de vicieuze cirkel van chronische stress te komen en meer rust te krijgen
  • Een lange termijn strategie om te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen en weer blij bent met jezelf en je leven

Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis en direct op.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>